Реклама / Ads
14| 8914 |09.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гърция купува 24 изтребители F-35 за 3 млрд.евро

.
Гърция ще модернизира основно военната си авиация, като закупи от САЩ 24 изтребители F-16. Военният министър Никос Панайотопулос, съобщи в интервю за телевизия Скай, че Гърция ще модернизира и наличните си изтребители F-16 и ”Mirage”.
 

Според Панайотопулос ескадрилата самолети F-35, приблизително 24 на брой, заедно с инфраструктурата, ще струва над 3 милиарда евро, като начинът на финансиране и изплащане ще стане ясен след края на преговорите.


За сравнение България закупи 8 машини F-16 за малко над 1 млрд. евро. Допълнително ще бъде покрита и необходимата инфраструктура.


Началото на разговори за подобна покупка обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението си в САЩ в началото на тази седмица.


Интересът на Гърция към самолета се смята от анализаторите за особено важен след отпадането на Турция от програмата след купуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.


Гръцкият министър на отбраната потвърди, че страната най-вероятно ще придобие F-35 след 2024 г. Междувременно тези дни започва програмата за модернизация на гръцките F-16 до вариант Вайпър, като с предвидените темпове тя ще се осъществи за 7-8 години, защото Гърция не може да свали едновременно всички самолети от бойно дежурство, съобщи БТА.


Панайотопулос каза, че модернизацията на F-16 е начинът, по който гръцките военновъздушни сили ще осъществят прехода към изтребители от пето поколение чрез постигане на междинни способности между четвърто и пето.


Панайотопулос заяви, че след модернизацията Гърция ще разполага с 82 - 84 съвременни изтребителя F-16 и ще е започнала преговорите за участие в програмата F-35, от която Турция ще е отпаднала.


Междувременно ще е завършила и модернизацията на изтребителите "Mirage", с което Гърция вече ще може да говори за възвръщане на въздушното си превъзходство над Турция.


По отношение на възможността за закупуване на бойни кораби и друго въоръжение министърът каза, че има предложения, които ще бъдат обсъдени между Пентагона и гръцката страна.


Панайотопулос каза, че има два начина за придобиване на военно оборудване - с пряка покупка или от излишното въоръжение на САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6481 |29.11.2019 На Черния Петък най-много се купуват дрехи, електроника и обувки . 2| 6469 |20.11.2019 Спаси София пита защо Общината купува маршрутки за милиони . 1| 6071 |12.11.2019 Търсенето на имоти в Гърция нараства . 1| 5137 |21.10.2019 Компания купува лица на хора, предлага по 130 хил. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads