Реклама / Ads
21| 6036 |18.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газът в Европа поевтиня под 50 евро за мегаватчас, Путин се провали

.
Надеждите на руския президент Владимир Путин, че ще нанесе удар по европейската солидарност с Украйна с високите цени на природен газ, продължават да не се сбъдват. Тенденцията е точно обратното - цените да падат все повече. Отделно от това, делът на руския газ в европейския внос падна от над 50% на под 13%
 

Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50 евро за мегават час за пръв път от 17 месеца насам с оглед на отшумяващата най-сериозна енергийна криза в региона от десетилетия насам, но се появяват сигнали, че по-нататъшни спадове на цените са малко вероятни, предава БНР.


Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е в резултат на по-мекото от обичайното за този период на годината време, все още значителните запаси в европейските газови хранилища към края на зимата и рекордния внос на втечнен природен газ (LNG).


Краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с 5% към 49,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниски ценови нива от септември 2021 г.


Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява днес цена на природния газ за февруари с 31% по-ниска от утвърдената за януари 2023 г. Синьото гориво ще се продава от "Булгаргаз" на крайните снабдители и на топлофикациите за 124,35 лева/MWh (без акциз и ДДС).


Цените вече бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 г. малко под 350 евро за мегаватчас, когато намаляващите доставки на руско синьо гориво засегнаха Европа, навреждайки на икономиката в региона и тласкайки инфлацията до най-високите нива от десетилетия. Сега обаче старият континент е свидетел на рязък обрат с оглед на сравнително мекото зимно време, усилията за намаляване на енергийното потреблението и силните притоци на втечнен природен газ от САЩ до Катар.


Цената на природния газ в Европа се срина в последните дни. Котировките на нидерландската борса TFT пробиха ново дъно и паднаха до 55 евро за мегаватчас в понеделник. Руските заплахи за енергиен апокалипсис в Европа през зимата изглеждат все по-нелепи.


В същото време, с приближаването на Европа към края на зимния сезон газохранилищата са пълни на около 65% - доста над 10-годишната осреднена стойност от 54% за този период на годината. Има и нарастване на производството на електроенергия от алтернативни енергийни източници, включително вятърна и ядрена енергия. Освен това усилията за пестене на енергия от домакинствата и предприятията помогна да се избегне енергиен дефицит. Нови данни показват, че търсенето на газ в Германия е било с около 8% по-ниско в началото на февруари от четиригодишната средна стойност, докато през 2022 г. Междувременно Европа продължава да търси алтернативи на доставките на руски газ, включително от Катар и Оман, докато вторият по големина износител от САЩ на втечнен газ Freeport възобнови доставките след няколко месеца на прекъсване заради пожар.


Някои кръгове в България все още твърдят, че втечненият газ (LNG) е някаква екзотична алтернатива или някакъв бутиков пазар, който не може да се сравнява с тръбопроводния газ. Това може би е било вярно преди 10-20 години, но няма нищо общо с настоящето.


Анализаторите обаче се съмняват дали спадът в цените ще продължи още дълго. С наближаването на края на зимата и намаляването на търсенето на отопление, по-ниските цени могат да направят газа по-икономичен за производството на електроенергия в Европа от алтернативи като въглища.


'Цените на газа паднаха до диапазон, който предполага, че сега е по-изгодно да се управляват газови инсталации с най-висока ефективност в сравнение с най-нискоефективните въглищни инсталации“, отбеляза Щефан Улрих, анализатор в агенция Блумбърг.


Също така се повишава търсенето на газ от Индия до Китай. Цените могат да се повишат, ако има и продължително студено време преди края на зимата или ако има прекъсвания на доставките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3772 |09.01.2023 Рецесията в Европа може и да не е толкова дълбока . 5| 6855 |29.12.2022 Износът на руски тръбопроводен газ за Европа се срина до постсъветско дъно . 8| 4933 |23.12.2022 Прогнозите не са розови! Енергийната криза в Европа ще продължи и през 2023 г. . 1| 5386 |16.12.2022 Блокс Груп откри една от най-модерните болници за рехабилитация в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads