Реклама / Ads
Frognews
12| 4546 |17.12.2018

ЕК глоби БЕХ със 77 млн. евро за блокиране на ключова инфраструктура

.
„Български енергиен холдинг“ (БЕХ) е държавно дружество, което извършва дейност в енергийния сектор в България. Източник: БГНЕС
Заради блокиране на достъпа до ключова инфраструктура за природен газ в България, Европейската комисия глобява Българският енергиен холдинг с 77 милиона евро. ”БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение”, се казва в решението.

"Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.", се казва в официалната информация.

 

В периода между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура:

    -    вътрешната газопреносна мрежа на България,
     -   единственото газохранилище в България и
      -  единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от БЕХ.


Според ЕК без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на Булгаргаз. Комисията констатира, че това поведение от страна на групата БЕХ е в нарушение на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара.

 

Цялото съобщение на Европейската комисия може да видите ТУК.

 

„Български енергиен холдинг“ (БЕХ) е държавно дружество, което извършва дейност в енергийния сектор в България. БЕХ контролира няколко български енергийни дружества, включително „Булгаргаз“, което е основният доставчик на газ на едро надолу по веригата в България, и „Булгартрансгаз“ — собственика на българската преносна мрежа и на единственото газохранилище в България.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Васко Начев: Изграждане на хъб ”Балкан” с един играч, може да ни струва 330 млн евро 3| 4263 |05.12.2018 . Осем електромонтъори получиха свидетелства по Европроекта„НОВО РАБОТНО МЯСТО“ Дружеството продължава изпълнението на проекта 0| 3633 |28.11.2018 . Цената на бензина е като в Европа, но доходите ни са най-ниски 7| 4660 |12.11.2018 . Финансисти: Сега не е моментът за присъединяване към банковия съюз на Европа 2| 3719 |18.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ