Реклама / Ads
3| 5083 |18.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гнила е системата, а не бюджетът на НЗОК

.
Със 127 гласа „за” и 38 „против” днес депутатите на практика подкрепиха Закона за бюджет на НЗОК, срещу 38 против.
 

Най-остро реагираха народните представители на БСП, които се обърнаха към хората с думите: „За бога братя, не бодедувайте!

Червената депутатка Мая Манолова попита в прав текст: ”Ще се лекува този, който има пари, а този, който няма? Според нея управляващите сравняват здравето на хората с мерцедес, припомняйки изказвания на премиера Бойко Борисов, който аргументира в МС бюджета за здравеопазване.

Манолова е категорична, че здравеопазването прилича все повече на пазар и остро атакува депутата Ваню Шарков от Синята коалиция заради Закона за бюджета за НЗОК.

По нейните думи именно Ваню Шарков е предложил в предишния парламент да "оплоди" бездетни жени, които бяха на среща с народните представители в здравната комисия на 40 НС. Тогава жените искаха съдействие от парламента за повече средства за програмите инвитро.

В отговор на напатките Шарков обясни, че подобни твърдения са неверни и заподозря, че най-вероятно червените не са се запознали с представените им документи.

Вие сте царе на демагогията, обърна се към социалистите и Лъчезар Иванов, който възнегодува, че вместо да е в пленарната зала, където се обсъжда бюджета на НЗОК, лидерът на БСП Сергей Станишев в момента просто обядва.

Дадохте пари на батко и братко, обвини бившите управници зам.-председателят на НС и допълни, че именно БСП източили НЗОК.

Критична нотка имаше и в позицията на Янаки Стоилов, който подчерта, че ако бюджетът на НЗОК остане на това ниво, той ще се върне с 3 години назад. Всеки, който твърди, че друг бюджет не е възможен, трябва бързо да си събере багажа и да се върне там откъдето е дошъл, категоричен е той.

По-рано днес здравният министър Божидар Нанев коментира по повод дебатите в парламента, че има известно свърхполитизиране.

Време ли нямаше или политическо желание нямаше, обърна се към бившите управляващи той, припомняйки им, че като председател на БЛС нееднократно се е търсело решение на проблемите в здравеопазването.
Министърът призна, че има фалирали болници. В момента има 290 милиона текущи задължения и 59 милиона просрочени задължения, заяви Божидар Нанев.

Нанев обеща това повече да не се случва и добави, че двойно е нараснал броят на хоспитализациите, а България не е в такава демографска и здравна криза, която да обоснове тези свръххоспитализации.

Здравният министър обаче не изключи факта, че има нещо гнило в системата, което трябва незабавно да се промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5100 |18.11.2009 Дори да затворим Кремиковци, пак трябват пари . 3| 4858 |18.11.2009 Потичат част от спрените пари . 1| 5412 |17.11.2009 КЗП ще нищи далавери в туристическите обекти . 2| 4837 |17.11.2009 Финансова помощ за Козлодуй очакваме от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads