Реклама / Ads
0| 4612 |01.07.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

На гости на племето масаи в Кения

.
Те живеят в калени къщи, без електричество и течаща вода, а в ежедневното им меню присъства мляко и животинска кръв.
 

Карайки си по магистралата, с екипа на Професия турист решаваме да отбием от пътя и да се „загубим“ в района. Така се озоваваме в масайско село.

 

Тук живеят около 70 души. Въпреки модерния и динамичен свят, животът на тези хора не се е променил особено. Живеят си в схлупените калени къщи, гледат си животни на двора, палят огън с клечки. Тук няма електричество и течаща вода. Но има много усмивки, задружност и желание да посрещнат и изживеят  всеки ден...по своя начин.


.

Масаите имат строга йерархия, като с това се съобразява дори и облеклото. Червеното е предпочитан цвят, символизиращ власт. Обикновено се комбинира с други ярки цветове. Някои церемонии изискват специален цвят или облекло. Ритуалите винаги се съпровождат от пеене и танци, а от време на време се прибавя и някой самоделно направен музикален инструмент. Един от най-известните ритуали на Масаи е "танцът за скокове", церемония за възраждане на млади, бъдещи воини. Млади мъже стоят в кръг и скачат във въздуха, достигайки височини, достойни за олимпиада.

 

Не само техният начин на живот и култура са интересни, но и храната им. Млякото присъства под някаква форма почти във всяко блюдо. Това е и основната прехрана на малките деца.

 

Но най-отличително в кухнята на масаите е пиенето на животинска кръв. Пие се директно или се смесва с мляко. Използва се при различни ритуали или при лечение на болни. Смятат, че тя им дава сили.

 

В менюто присъстват и кореноплодни, мед и зърнени култури, които най-често се приготвят в супи и яхнии.

 

Опитах се да вляза в детската стая. Едва се мушнах в къщичката, а вътре буквално едва се побрах да надникна. Няма почти нищо. Само в единия край може да се забележат няколко детски дрешки и обувки.

 

.

 

Влизаме в училището. Децата ни посрещат с нескрито любопитство и ни изпяват песничка за добре дошли.

 

Те нямат мобилни телефони, кош с играчки и телевизори с детски предавания, но имат своето истинско детство, което нашите деца са изгубили някъде във времето.

Масаите ни учат и как да си запалим огън. Ако искате, можете да си закупите такъв комплект. Ако има къде да го ползвате.

 

Масаите се отличават. Те са стройни, имат особено излъчване и странят от хората в града. Така се опитват да се съхранят и да не допускат бурното навлизане на цивилизацията в техния живот.

 

Тръгваме си от тук замислени…за много неща. Караме по прашните пътища, гледайки босите дечица, които тичат след колата. Жените, които носят огромни товари на главите си, мъжете на мотор, които изкарват прехраната си като такси, къщите от кал, лишени от всякакви удобства. Това е животът в Кения. Истинският живот.


.

 

Всичко това можете да преживеете с програмите на ЕКВАТОР или да гледате в предаването Професия турист.

 

Автор и водещ: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11260 |02.05.2019 От данъците си ще платим на Европа за облажилите се с къщи за гости . 6| 6141 |11.04.2015 Остров Св. Анастасия очаква първите си гости за Великден . 1| 5250 |29.09.2008 150 000 гости очакват на Международния технически панаир . 0| 5383 |29.04.2008 Слънчев бряг мие алеите за германските си гости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads