Реклама / Ads
14| 17915 |29.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Грандиозен увеселителен парк строят в Дупница

.
Езеро с размерите на столичното “Ариана”, 10 барбекюта за по 25 души, два басейна, волейболно и минифутболно игрище са събрани в едно на фона на планината Рила.
 



Невиждан досега в България увеселителен комплекс се строи в подножието на Рила в Дупница. Той ще се нарича парк “Рила”. Строителните работи са започнати през март и най-вероятно всичко ще е готово до другата есен. Зад проекта стои общината с новоизбрания кмет Атанас Янев. Финансирането идва чрез трансграничен проект със Сърбия и Македония, а стойността е за милиони евро.

dupnitsa_41.jpg
 Дупница

Паркът, който се простира на дължина от 2 километра, е до тамошното село Бистрица. Той включва езеро с мащабите на столичното “Ариана”, 10 барбекюта американски тип за по 25 души, огромен детски кът, два басейна, единият от които с олимпийски размери (50 метра), волейболно и минифутболно игрище. Всичко това на фона на уникалната красота, лъхаща от склоновете на Рила.

25-10-08_1640.jpg
“Строим с бесни темпове”, поясни членът на консултативният съвет в общината Стефан Чавеев, бивш дългогодишен директор на училище “Неофит Рилски” в града. “Още през март прочистихме територията на комплекса и най-вече двата бряга и коритото на Бистришката река, минаваща през парка. Това беше най-тежката работа и бе свършена под мой надзор от 6 затворника. Направихме санитарна сеч на изгнилите и ненужни дървета, прочистихме шубраците. Така мястото от обикновен пущинак се превърна в красива местност”. Гордостта на комплекса е бъдещето езеро, в което посетителите ще се забавляват с водни колела и лодки. Коритото му вече е изкопано и предстои запълване с вода. Проектът е на инжинер Александър Перухов. Строежът на барбекютата, с навеси на височина 4-5 метра, е поверено на майстори от Гоце Делчев. Изградени са с камъни по възрожденски модел, каквато е и оградата около тях. Двата басейна са почти готови, като построяването им е започнало на 18 юли тази година. Реализацията на проекта е поверен на благоевградската фирма “Николай Галчев Инжинееринг”, чийто собственик е президент на футболния “Пирин" Благоевград. В детския кът освен катерушки и люлки има сцена за представления.
“Желанието ни е реконструираният парк “Рила” да се превърне в символ на Дупница”, допълва Стефан Чавеев. Местоположението на комплекса е на път Е-79, свързващ София с граничен пункт Кулата за Гърция. Освен това шосето е важна артерия към сръбската и македонската граница.  От София пътят е 1 час разумно шофиране. Новото ръководство на общината в Дупница в лицето на кмета Янев е заместника му Йордан Йорданов има за цел скоростно възраждане на обществените и културни ценности в града. Санират се училища и детски градини, чистотата е на образцово ниво, няма един хвърлен фас на площада и улиците. Зад инициативата стои и консултативният съвет към общината, където членуват и нашумелите напоследък братя Галеви. Двете бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов държат най-големия комплекс от автокъщи в България, разположен на входа на Дупница откъм София. “Трябва да използваме максимално забележителностите на града, за да видят всички какво чудесно място за посещение е Дупница”, ентусиазирано сподели Пламен Галев.

25-10-08_1641.jpg
25-10-08_1642.jpg

Димитър Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13632 |25.06.2008 Супер модерно село строят край Ямбол . 0| 5625 |05.03.2008 Строят паркинг за 300 коли в Свети влас . 2| 5347 |12.09.2007 Увеселителен комплекс подобен на "Царевец" строят в Арбанаси . 1| 8095 |07.08.2007 Строят VIP квартали във Велико Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads