Реклама / Ads
6| 4617 |17.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: С държавен бюджет бедност не се оправя

.
Стоян Панчев Източник: БГНЕС
С нито един бюджет, никога не можем да сложим край на бедността. С държавен бюджет бедност не се оправя. Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Според него опити за това са правени многократно през 20 век и „често е свършвало с кръв и други проблеми“.
 

„Що се отнася до гръцки сценарий, това е по-реалистичният вариант за развитието на нещата, докато имаме валутен борд, няма да имаме гръцки сценарий. Ще тръгнем в гръцка посока по-бързо, тоест тази спирачка, тази защита на валутния борд ще падне, ако България влезе в еврозоната. Главният елемент от гръцкия сценарий е влизането, участието на Гърция в еврозоната“, обясни той.

 

Панчев отбеляза, че съгласувано няколко групи граждани са се усетили, че „сега е моментът да се протестира, ако не са доволни от парите, които получават от бюджета“.

 

„Става въпрос за момент с висока инфлация. Аз очаквах още от миналата година, някъде средата, да започне сериозен натиск и към правителството, а и от работещи хора към работодателите за вдигане на заплатите. Като имаме инфлация 9,1%, това значи, че ако от предишния януари досега не са ви вдигнали заплатата, значи реалният ѝ размер е спаднал поне с тези 9%. Този натиск за вдигането на доходите е нещо очаквано“, коментира икономистът.

 

Той потвърди тезата си, че държавните Covid помощи вече не са необходими и трябва да бъдат премахнати, запазването им сега е „безсмислено и даже контрапродуктивно“, а наличието им в бюджета се дължи на това, че „всякакви такива мерки, включително към бизнеса, лесно се дават, трудно се вземат обратно“.

 

„Връщането им обратно изглежда има политическа цена, която правителството не е готово да плати“, е мнението на Панчев.

 

„При висока инфлация по-добрият начин да се подпомогнат гражданите е да се предприемат облекчения като предлаганото намаляване на ДДС върху някои стоки“, смята той.

 

„Аз по-скоро гледам положително. Това, че Министерство на финансите е против, не ме изненадва. Не виждам какъв е проблемът да се отпусне такъв тип на практика помощ за всички потребители, директно свързана с инфлацията. Това нещо се прави в момента в много европейски държави“, добави икономистът.

 

В следващите две години той очаква цените да останат високи: „И ако не видим правилни действия и от Европейската централна банка, и от Федералния резерв в Щатите, да продължи ръстът на цените“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4839 |14.02.2022 Икономист: Много малко парче от пицата е за хората, които са трайно в капана на бедността . 1| 5022 |08.02.2022 Икономист: Напрежението Русия-Украйна може да стане „черен лебед“, който да обърне Бюджет 2022 . 5| 4185 |01.02.2022 Икономист: Цените на енергията няма да спаднат скоро . 16| 13054 |01.02.2022 Промените са в ход : Със закона за бюджета премахват съдиите по вписванията, променят ГПК, събират агенции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads