Реклама / Ads
10| 6986 |24.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: Работещите днес ще останат без пенсии след 20 г.

.
Пенсионната система ще рухне след 20 години и днешните работещи на практика ще останат без пенсии. На хората трябва да се даде възможност да избират – дали да внасят осигуровки за пенсия в НОИ и да разчитат на държавата след години или да предпочетат да внасят пари в собствена пенсионна сметка.
 
Това заяви пред bTV Петър Ганев, млад икономист от Института за пазарна икономика.
 
По думите му проблемът е във функциониращата солидарна система, в която тези, които внасят, се стремят да внасят колкото може по-малко, а тези, които получават, искат да вземат колкото може повече.

„Две противоположни сили действат на входа и на изхода на системата и тя почва да издиша”, коментира Ганев и уточни, че в крайна сметка размерът на пенсиите след 20 години ще се определи от един единствен човек - финансовият министър през 2040 година.

Икономистът изтъкна още, че към момента 60% от разходите за пенсии се финансират от данъци, не от осигуровки. Следователно трябва да се даде избор на хората какво да правят с пенсионните си вноски, така че да се подсигурят за старините си.

От друга страна бившият социален министър Иван Нейков отрече прогнозата за апокалипсис на системата след няколко десетилетия. Според него целият проблем с пенсиите се дължи на честите смени на модела и параметрите в него от различните правителства.

„От 120 години чакаме да рухне тази система. Това няма да стане, очевидно. Но проблемите са си лично наша вина. От 12 години, непрекъснато пипахме модела. Ако не бяха променяни нивата за осигуровките и пенсионната възраст, днес щеше да има пари за пенсии и нямаше да има дефицит”, увери Нейков.

И двамата експерти се съгласиха, че идеалният вариант е да се достигне момент, в който получаваните от пенсионерите средства да са 60-70% от доходите им преди оттеглянето от пазара на труда. Това обаче за момента го има само в други западни държави, които са „стабилни демокрации”.

Към момента статистиката показва, че 10% от БВП на България се отделят за пенсии, докато в Европа този процент е 11-12.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5826 |17.10.2011 Ще пускат ли парно, решават днес . 10| 5997 |23.06.2011 Тристанката нищи минималните доходи днес . 1| 5228 |01.03.2011 Плащаме данъците от днес . 3| 5236 |20.10.2010 Икономист: От години няма прозрачност за бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads