Реклама / Ads
2| 5168 |17.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Има диалог между България и Гърция

.
Георги Първанов
Двустранните отношения между България и Гърция се развиват постъпателно, съществува активен и приятелски диалог, независимо от промените в съответните институции, налагани от демократичния ход на събитията и това кое правителство управлява.
 

Това заяви българският държавен глава в официалното си изявление след днешната си среща с гръцкия си колега Каролос Папуляс. “В рамките на един много кратък срок ние се виждаме за втори път и това е знак за активен политически диалог и много приятелски, европейски тип отношения между двете страни”, подчерта Георги Първанов.

И двамата президенти са във втория си мандат, макар Първанов да е в края му, а Папуляс да беше преизбран в началото на тази година. За България и Гърция 2009 г. беше белязана от избори, които доведоха да смяна на управлението и в двете страни. Управляващата от 2004 г. дясна партия Нова демокрация загуби вота и на власт се завърна социалистическата ПАСОК. У нас промяната беше в обратната посока.

Че партийната принадлежност не е от водещо значение в двустранните отношения доказаха през това лято двамата премиери – Георгеос Папандеру и Бойко Борисов. На провелото се в края на юли съвместно заседание на българското и гръцкото правителства в София България предложи на Гърция да се включи с миноритарен дял в проекта АЕЦ “Белене”.

Въпреки подписаните тогава множество споразумения за сътрудничество в редица области, промяна на позициите по отношение на реализирането на проекта за нефтопровод “Бургас-Александруполис” не беше постигната. Гърция заяви, че продължава да има интерес към осъществяването на проекта, а България – че продължава да чака резултата от международната екологична оценка.

Няколко месеца по-късно няма особено раздвижване на въпроса. Международната екологична оценка вече е факт, но се оказа, че тя не удовлетворява българското Министерство на околната среда и водите. В средата на ноември то обяви, че връща доклада за преработване, за да бъдат отстранени неяснотите в него.

Енергийни въпроси са присъствали и в днешната среща между Георги Първанов и Каролос Папуляс. Българският президент обясни, че с гръцкия му колега са разговаряли за проекта „Южен поток“, който ще бъде от полза за двете страни.

Важно е да се активизира работата по междусистемната газова връзка Димитровград – Комотини. По думите на Първанов е важно изграждането и развитието на терминал за втечнен газ, който да обслужва не само Гърция, но и регионът. “Това е един от механизмите за диверсификация”, подчерта той.

Гърция е един от водещите партньори на България в търговията по линия на стокообмена и от гледна точна на чуждите инвестиции в страната, подчерта българският президент. “С удовлетворение мога да констатирам, че кризата не е довела до сериозни сътресения в тези икономически отношения.

Туристическият поток между двете страни напук на кризата се увеличава, констатира още българският президент. Сигурен съм, че предстоящият бизнес форум ще може да даде нови идеи за сътрудничество между компаниите от двете страни.

Винаги в дневния ред на разговорите с гръцкия президент са темата за ГКПП-та. „Смятаме, че е добре да се активизира работата по големия проект „Маказа”, както и по локалните пунктове – Рудозем – Ксанти, Горна Арда – Паранести. Това са пунктове, които се чакат с голямо нетърпение от населението и от двете страни на границата”, каза българският държавен глава.

Освен въпроси от двустранните отношения двамата държавни глави са обсъдили още присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз, както и отношенията на ЕС и Турция. “Запознах президента Първанов за Кипърския въпрос, който продължава да е въпрос на агресия и окупация, както и за отношенията между ЕС и Турция”, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7114 |17.11.2010 България "разпната" между ЕС и Русия заради "Южен поток" . 2| 5184 |16.11.2010 Миков: България ще загуби, ако отлага енергийните проекти . 0| 4928 |08.11.2010 България и Румъния обмислят обща стратегия за Шенген . 0| 6971 |02.11.2010 200 млн. "видяха България" на ЕКСПО 2010 в Шанхай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads