Реклама / Ads
2| 5459 |12.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Жителите на Банско са доволни от туризма

.
Над 90 процента от жителите на Банско и Разлог са доволни от развитието на туризма в региона през последните 10 години, а над половината от населението е спечелило от това развитие - това показва изследване на МБМД, проведено сред 500 жители на двете общини.
 

 

Висока подкрепа получава идеята за изграждане на втори кабинков лифт в Банско - близо 70 процента от анкетираните одобряват тази идея, което показва, че населението в региона е спечелило много в социален план от инвестициите в туризма, коментира социологът Мира Радева. Изследването показва още, че над 50 процента от жителите на двете общини са оптимисти, че ще живеят по-добре след 10 години.

 

Около 40 процента от жителите на Банско поставят отлична или много добра оценка за развитието на общината през последното десетилетие, а при жителите на Разлог процентът е 29. Над ¾ от жителите на региона оценяват развитието му като успешно в сравнение с другите региони в страната. Това показва, че икономическото развитие на този селско-планински регион се е отразило положително върху мисленето на хората, обясни директорът на МБМД Мира Радева: „Виждат живота си добре в перспектива и че икономическото развитие и инвестициите са им помогнали да изградят едно по-високо самочувствие на равнопоставени жители на ЕС".

 

Около 20 процента от населението на Банско и Разлог работят на ръководни позиции, делът на работодателите е 3 пъти и половина по-голям от регистрирания за страната, а хората, които декларират, че са безработни, са около 6 процента. Въпреки това хората споделят, че най-тежкият проблем е безработицата, а след това лошата инфраструктура.

 

Според мен тук хората по-скоро акцентират върху липсата на ясна визия за това какво ще им се случва в бъдеще и това е причината за това рязко повишаване на дела на този тип отговори", каза още социологът.

 

Според Мира Радева у нас трябва да бъде актуализиран дебатът за баланса между екологията и инвестициите в туризма, в контекста и на това, че България е единствената държава членка на Евросъюза, която е оградила една трета от териториите си в НАТУРА 200
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 13868 |24.12.2011 Принц Албер ΙΙ на ски в Банско . 18| 6082 |29.06.2011 Кабинетът безсилен пред казуса "Банско" . 4| 6189 |13.04.2011 Синдикатите доволни от продажбата на "Кремиковци" . 7| 6775 |11.04.2011 С 2 000 000 лв. от Б. Борисов банкер спря лифтовете в Банско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads