Реклама / Ads
0| 6075 |21.05.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как да изберем нов бойлер за нашия дом?

.
Топлата вода в домакинството се използва целогодишно, без значение дали за миене на съдове, пране на дрехите, или за къпане. Това всъщност е причината бойлерите да са задължителни във всеки съвременен дом. Поради голямото разнообразие от видове понякога хората изпитват трудности в правилния избор или често правят грешния такъв. В този материал, от онлайн магазин Ехаус обединиха всички основни особености, които непременно да се вземат предвид при избора.
 

Какви са видовете бойлери за частния дом


По вида на нагряване на водата, те се делят на електрически и газови, но последните са все по-малко предпочитани. Моделите на ток могат да са с електрически нагревател, проточни и комбинирани. В първия случай имаме резервоар с вода, която се затопля от електрически нагревател и заема повече пространство. Във втория, водата е в директен контакт с нагревателя и той я загрява веднага, при преминаването през него. Тук липсва водосъдържателят и тези уреди са по-компактни и плоски. Монтират се над или под мивката.

 

Комбинираните са с две или три медни серпентини, което позволява на бойлера нагряване чрез ел. нагревател, чрез топлата вода от парното и от слънчев колектор. Те също са с воден резервоар. От гледна точка на начина на монтаж, те са вертикални и хоризонтални. Първите се използват при по-голяма височина на помещението, а вторите – при по-малка.


Бойлери

 

Колко литра да изберете според броя на членовете на домакинството


Често хората се чудят колко литра трябва да е бойлерът и в голяма част от случаите плащат по-голяма сума за повече обем, чието загряване изразходва повече ток и време. Стандартно експертите предлагат:

 

- от 60 до 80 литра – за 3 човека;
- от 80 литра до 100 – за 4 човека;
- от 100 литра до 150 – за 6 човека;
- над 150 литра – за многодетно семейство.


Какво още е важно при избора


Непременно се поинтересувайте от вида на нагревателя: мокър или сух. Първият е характерен за проточните бойлери. При твърда вода бързо хваща котлен камък, което налага неговото почистване на всеки 3-4 месеца. Вторият не е в директен контакт с течността и за това се нарича “сух”. Той е много по-дълготраен, но първоначалната инвестиция е по-голяма.

 

Материалът на водосъдържателя също е от значение, тъй като определя дълготрайността на уреда. Най-популярни са моделите от неръждаема стомана и емайлираните. Първите са изключително качествени и издържат до около 10 години. Тези с емайл са много близки по дълготрайност с моделите от неръждаема стомана.

 

Важно е при свързването на бойлера към електрическата инсталация да се изведе отделен кабел от ел. таблото, който да е с автоматичен предпазител. Освен това е важно да се спази и нужното сечение спрямо мощността на нагревателя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4873 |25.01.2022 Как да изберем детски дрехи . 1| 6263 |22.11.2021 Какъв винтоверт да изберем? . 0| 5261 |21.10.2021 Какъв стил дамска чанта да изберем съгласно фигурата? . 0| 8449 |01.09.2021 Да изберем обувки за момиче. Защо да купя обувки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads