Реклама / Ads
1| 6574 |24.01.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какви кабели са нужни за ел инсталация на апартамент?

.
Съвременните жилища имат нужда от повече консуматори, които да работят едновременно, поради което се налага изграждане на подходяща инсталация, която да поеме нужния товар. За целта подборът на кабелите е много важен.
 

Отделните видове са силови, мостови, захранващи, коаксиални и т.н. Защо е препоръчително да пазаруваме от специализиран магазин за кабели?

 

Силови кабели

 

Този тип инсталационни кабели намират приложение за предаване на електричеството от източника към консуматорите или жилищните сгради. Често са предпочитани за директното предаване на електроенергията до потребителя. Отделните изисквания, условия за експлоатация и параметри на тока налагат използването и на различни видове:

 

VVG — едно от най-често срещаните решения с медни жила и PVC изолация без допълнителна защита. Използва се в случаите, когато напрежението е до 1000 V и честота от 50 Hz. Намира приложение в еднофазните и трифазните електроинсталации и е подходящ за външен и вътрешен монтаж;


AVVG — аналог е на VVG, но проводниците му са алуминиеви;


VBbShv — меден проводник, който в допълнение на PVC обвивката има и допълнителна броня, която е под изолацията за придаване на здравина и якост. Използва се при условия на повишена влага и широки температурни диапазони. Подходящ е за вкопаване в земята или при изграждане на въздушни трасета.


Мостови кабели


Представляват паралелно разположени един на друг масивни жила с различна дебелина и PVC-изолация. Предимно се използват във всички видове сгради и помещения, но не са устойчиви на механични въздействия. Не е препоръчително тяхното приложение при полагане под земята, но са подходящи за стенен монтаж. Не бива да се излагат на пряка слънчева светлина. Жилата им са медни и защитени с допълнителна по-тънка изолация във вътрешността. Характеризират се с висока якост и устойчивост на огъвания, което ги прави идеални решения за изграждане на мощни битови и промишлени ел. инсталации.

 

Подходящи са за монтаж под мазилки и гипсокартонени конструкции. Основните видове са двужилните и трижилни решения. Първите са подходящи при наличие на фаза и нула, а вторите се използват в случай на допълнителен трети заземен проводник.

 

Захранващи кабели


Предназначени са за захранване на различни видове битови или промишлени консуматори и електроуреди. Тяхното предназначение е преносът на електроенергията от ел. инсталацията към консуматора. Именно поради това те се характеризират с многожилни медни проводници, с тънка изолация за всеки от тях и обща дебела PVC обвивка, запазваща повишената гъвкавост и еластичност. Вътрешният пластмасов слой е с различни цветове за по-лесното спазване на поляритета при свързване. 

 

Най-често са двужилни и трижилни, където в последния случай, освен жилата за фаза и нула, присъства и трето жило за заземяване.

 

Коаксиални кабели


Те са свързващи и се характеризират с плътно медно жило, около което е отлята дебела PVC изолация, с навито около нея алуминиево фолио и медна екранираща оплетка, предотвратяваща външни смущения. Най-горният слой е изграден от тънка и гъвкава ПВЦ изолация, защитаваща вътрешната структура от умерени физически повреди. Използват се за предаване на различни видове радио и телевизионни сигнали, както и за контролно-измервателна апаратура. В частните домове предимно намира приложение за предаване на кабелна телевизия от източника до приемника и от него до телевизора.

 

Препоръчителна е покупката на допълнителни електро части и накрайници от специализирани онлайн магазини, споделят от Elx, тъй като обикновено работят с оторизирани доставчици на качествени и евтини ел. материали. Предлагат бърза, компетентна и безплатна консултация, позволяваща направата на най-точния избор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5029 |06.01.2022 Какви ротативки откриваме в Betano казино? . 0| 6071 |14.10.2021 Какви почивки ще намерите в Руал Травел? . 0| 3918 |30.08.2021 Нинова към туристическия бранш: Да решим заедно какви са работещите мерки за подпомагане на бизнеса и запазване на работните места в кризата . 4| 6310 |15.04.2020 ББР обяви при какви условия ще отпуска безлихвени кредити на безработни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads