Реклама / Ads

0| 5082 |11.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

#КОЙ узаконява продажбата на контрабандни цигари

.
На сайта на парламента е качен един законопроект за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Прочетето го.

 Не за да разберете, че ако се приеме, „Булгартабак“ вече ще има право на представителство в сектор „Тютюн“ – като „прозводители на тютюневи изделия“, макар глуповато предложени като подразделение на „обществени организации с нестопанска цел“ (??!). В проекта има доста лобистки промени, но една от тях несъмнено бие всички:

 

„Тютюневите изделия се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол“. (Това гласи редакция на чл. 25 в проекта.)

 

Разликата в сега действащият закон  е голяма, защото текстът гласи: „Тютюневите изделия се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване„.

 

Какъв е смисълът от бандерол върху акцизна стока, който няма да се разкъса при употребата й? Иначе може да се продават и в супермаркетите като ваденки.

 

В мотивите на вносителите няма и дума за радикално новия режим за бандеролите. Най-съществената част от проекта не е мотивирана, сякаш е напълно безобидна.

 

Да назовем поименно кои са авторите му – начело е човек, известен с добрите си контакти с ДПС – седесарят Румен Христов (Реформаторския блок), следват Мария Белова (ГЕРБ), Алтимир Адамов (ГЕРБ), Румен Желев (ГЕРБ), Георги Андонов (ГЕРБ), Валентин Василев (ГЕРБ), Иван Станков (АБВ) и втори седесар – Никола Хаджийски (Реформаторски блок), чийто сътрудник наскоро беше арестуван от ДАНС заради търговия с влияние.

 

При цялата пот и ресурси, страстни речи и уволчения, извършени от властта срещу контрабандата на цигари – дали премиерът Бойко Борисов знае какви ги вършат ГЕРБ в парламента?

 

„Не купувай контрабанда, вредно е за всички“, беше написано в рекламната кампания на „Булгартабак“, осъществена заедно с Министерството на финансите и митниците.

 

Впрочем, #КОЙ е собственик на „Булгартабак“?

 

Емилия Милчева, ureport.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 8360 |23.04.2015 „Агрион” урежда продажбата на земя от разстояние . 10| 8888 |17.04.2014 Христомир Иванов: Продажбата на виагра като хранителна добавка е незаконна . 6| 6246 |16.10.2013 Унгария и Румъния ограничават продажбата на земя на чужденци . 69| 6273 |23.03.2012 Скрити дългове от 12 млн.евро провалиха продажбата на “Горубсо-Мадан”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ