Реклама / Ads
2| 7878 |30.09.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Колко струва една чаша чай в Шри Ланка?

.
Утрото е свежо и прохладно. Птиците отдавна са започнали своята песен, а ние продължаваме да научаваме нови неща за острова.
 

До 1972 г. Шри Ланка е известна като Цейлон. От там идва и името на традиционни Цейлонски чай. Само зад една чаша ароматна напитка стои неуморната работа на десетки хора.

 

Плантацията, в която се намираме, е на 165 години. Това са хиляди хектари с чай. Един корен дава добра реколта 50 г. Като намалее добивът и загуби качествата си, се изкоренява и се посажда нов.

Чаят се бере на ръка, като се откъсват само най-младите листенца. От 8 сутринта до 4 следобед една жена набира до 20 кг. Кошницата се закрепя на главата, за да са й свободни ръцете. Заплащането е равно на 1 кутия чай - 6 долара на ден. Това е най-ниско платената работа и изключително трудоемка. В тази плантация има 75 жени, които берат чай. Всеки ден се събира около 1200 кг чай, като реколтата е целогодишна.

 

От растението се откъсват само най-младите три листа със стръкчето. След 1 седмица може да се бере отново.


.

 

От едно растение се правят зелен, сребърен и черен чай. Сребърният чай е най-нежен, получен от върха на растението. Той и зеленият се пият директно, като се запарват листата. Единствено за черния е нужна преработка.

 

За получаване на черен чай се използват всички листа. В продължение на 10 часа съхне при естествена температурата. 1200 кг чай стават на половина.

 

Процесът на получаване на чаша черен чай е доста дълъг. Минава през различни машини и етапи на обработка, за да се отделят листата от стеблата, а те се използват за наторяване.

 

Има различни видове опаковки. Разликата е големината на листата и колко фино е натрошен. От това зависи и силата на чая. Той може да бъде овкусен и с различни естествени аромати - ванилия, ягода, мента и други. Полезен е при проблеми със стомаха.

 

За да приготвите хубава чаша чай, водата трябва да заври. Черният чай се запарва между 3 и 6 мин, в зависимост колко силен го искаме. При зелен и сребърен запарването е до 3 минути. Иначе стават горчиви. Те се препоръчват при холестерол. Но най-добре си вземете смес, за да се възползвате от всички най-добри качества. Има и бял чай, който се бере рано сутрин, когато има роса. Той се използва предимно в козметиката и най-вече в кремове за лице.

 

След като сме опитали видовете чай и видяхме целия процес, не можем да пропуснем да си купим. Но какво да изберем. Опаковките са толкова красиви и разнообразни, че няма как да се спрем само на една. А и това е един от най-добрите подаръци от Шри Ланка.

 

Гледайте в Професия турист или изживейте всичко това с програмите на ЕКВАТОР

 

Автор: Адриана Русенова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5891 |29.09.2023 Дамски маратонки - как да сме стилни през есента? . 0| 4299 |28.09.2023 Германската инфлация отслабва значително през септември, като спада до 4,5 на сто на годишна база . 0| 5918 |29.09.2023 За пореден път в България идва един от най-добрите специалисти по ринопластика д-р Алпер Аксакал – на 07.10.2023 г. в София . 0| 7494 |28.09.2023 NEXT BASKET – платформа за изграждане на онлайн магазини от ново поколение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads