Реклама / Ads
0| 4465 |21.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кристалина Георгиева: Войната в Украйна обрича на глад бедните страни

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
Войната в Украйна ще се усети в цялата световна икономика, особено в най-бедните страни. Това каза председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за CBS. Въпреки че МВФ ще понижи предишната си икономическа прогноза за глобален растеж от 4,4%, тя предполага, че войната ще предизвика глобална рецесия.
 

Шефката на МВФ добави, че въпреки всичко очаква силен растеж в Съединените щати, които вече са започнали да се възстановят от пандемията.

 

Най-голямото въздействие, което войната ще има, ще бъде в повишаването на инфлацията и цените на суровините. Най-сериозният ефект вероятно ще се почувства в по-бедните страни, които вече бяха икономически тежко засегнати от Covid-19 и тези, които разчитат на внос на пшеница и царевица от Русия и Украйна. Заедно двете страни представляват повече от една четвърт от световния износ на пшеница и приблизително 15 процента от търговията с царевица, според Федерацията на Американското земеделско бюро.

 

„Много просто послание: Войната в Украйна - означава глад в Африка“, обясни Георгиева.

 

По-високите цени на храните и енергията ще повишат глобалната инфлация, налагайки деликатен баланс за централните банки по света, които вече се опитват да се възстановят от пандемията.

 

„Как ще се калибрират между борбата с инфлацията и това да не хвърлят студена вода върху възстановяването ще бъде изключително трудна задача“, каза Георгиева.

 

Във връзка с позицията на Китай относно войната в Украйна тя коментира, че продължителните последици от пандемията могат също да повлияят на реакцията на Китай спрямо войната.

 

„Много, много вероятно е те да бъдат концентрирани върху защитата на способността си да „инжектират“ ресурси в собствената си икономика, срещу защитата на 150 милиарда долара, които търгуват с Русия“, каза Георгиева.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4141 |11.03.2022 Кристалина Георгиева: Войната в Украйна ще понижи прогнозата за глобалния растеж . 0| 30977 |03.03.2022 Анализатор за войната: Срив за Газпром, Северен поток ”се удави”, катастрофа и за Балкански поток . 0| 5724 |24.02.2022 Войната в Украйна удари и Уолстрийт . 2| 4819 |24.02.2022 Под ударите на войната: Не приемайте бюджета сега, зоват икономисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads