Реклама / Ads
4| 5666 |14.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Крушкова: Превръщат хотелите на загуба в apartment-house

.
В туризма проблемите са стотици и те продължават да съществуват и се влачат с години, но този, който е номер едно си остава презастрояването. Това каза председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.
 

В интервю за агенция Фокус тя коментира, че хотелските легла стават все повече и повече и издаването на категоризация за нови хотелски обекти няма край. "Редица от комплексите са вече пренаселени и всички ние се дразним и няма нормален човек в България, който да не съжалява за тези местенца, които са част от нашия живот, от нашия бит и от нашето минало, дано да бъдат и част от нашето бъдеще – като ценностна система. Не мога да се примиря всичко това да бъде унищожено, въпреки че нямам абсолютно никаква власт и абсолютно никакъв шанс да успея в тази битка. Но все пак аз съм длъжна да кажа, че има достатъчен брой хотелски легла. Има вече 1 млн. хотелски легла, над 900 000 – това е достатъчен брой за една България", смята шефката на ДАТ. По думите й у нас най-голям проблем e хаосът. Съчетават се на едно пространство хора, които са собственици на апартаменти, туристи, които са си взели апартаментите под наем или са си платили нощувката в тези апартаменти и свободни апартаменти, които са безкрайни. Това е една смесица от правоотношения, която ги унищожава един друг.
Конфликтите са жестоки и те ще продължават да се развиват с ужасна сила, защото все повече и повече апартаменти влизат в употреба.
Другата страна на медала са хотелите, които така или иначе са построени, но поради това, че няма как да ги експлоатират или го няма вариантът за това как да излязат на някаква печалба, те разпродават част от своите хотелски стаи или апартаменти на частни лица и превръщат постепенно хотелът в apartment-house. Това са двата процеса, които текат в момента.

krushkova_1.jpg  снимки Вяра Йовева

"Тези хотели, които разпродават част от своите апартаменти на частни лица, се получава следният конфликт – ние категоризираме хотела като хотел, но в него има физически лица, които нямат юридически статут. Какво правят тези хора? Как пребивават в този хотел, какви взаимоотношения имат с останалите хора, защо трябва да бъде така? А ако те решат да отдават съответно своите апартаменти на други лица и ние трябва да ги категоризираме – как ще се получи така, че хотелът да получи четири звезди, а апартаментът да е две звезди. Това са абсолютни безумия, но текат в момента като процес. Наблюдава се в много голяма степен в Банско, в Пампорово и някои летни курорти", смята Крушкова.

Този проблем е много тежък, защото в крайна сметка изисква много ясна политическа воля, защото трябва да се вземат решения, които да са достатъчно адекватни, но това е на правителствено ниво. Това не е на ниво Държавна агенция по туризъм. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4656 |03.04.2008 Анелия Крушкова: Българите не си падат по паметници и музеи . 2| 5569 |19.03.2008 Магазините и МОЛ- овете във Варна се увеличават за сметка на хотелите . 0| 5749 |18.02.2008 Societe Generale е разследвала Жером Кервиел месеци, преди загубата . 9| 6428 |31.10.2007 Гергов може да продаде част от хотелите в Слънчев ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads