Реклама / Ads
11| 6313 |07.10.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Манчев: Гьолът в Белене показва добре свършена работа

.
Богомил Манчев
Гаранция от 1 млн. лв. се плаща трудно, каза още Богомил Манчев и определи високата сума като форма на натиск. Той отрече приписваните му цитати, че „кара влака в енергетиката” и „всеки енергиен министър трябва да се консултира с „Риск Инженеринг”.
 


Гьолът на площадката за Втора атомна в Белене показва само, че мястото е годно за строителство, каза по БТВ шефът на консултантската компания „Риск Инженеринг”, отговорна за строителния надзор по проекта, Богомил Манчев. „Тази площадка е изградена върху баластрова възглавница, правена е от 1981 г., ако гьолът го нямаше, нямаше да е годно за строителство”, посочи Манчев и уточни, че фирмата му продължава да упражняваме строителен надзор, защото „проектът не е спрян”.

 

По-рано бившият енергиен министър Делян Добрев подчерта по БТВ, че проектът е спрян с решение на Народното събрание от март 2012 г., а решенията на парламента в България са закон и съответно трябва да се прилагат.
 

Шефът на „Риск Инженеринг” обаче подчерта, че проектът е спрян с решение на Министерски съвет, а решението на Народното събрание е само одобрение на това на кабинета. „След като водихме преговори с НЕК, те поискаха редуциране, а не прекратяване на договора”, допълни Богомил Манчев. С аргумента за търговската тайна, той отказа да посочи сумата, която компанията му трябва да получи.

„Аз имам чисто частни търговски отношения с компания, която има отношения с държавата, продължи Манчев. Именно поради тази причина той оценява обвинението срещу него като неправомерно, за което възнамерява да заведе дело срещу прокуратурата. „Самата гаранция показва преднамереност на обвинението,” продължи директорът на „Риск Инженеринг”, като призна, че гаранция от 1 млн. лв. се плаща трудно и оцени високата сума като форма на натиск.

 

След като отрече приписваните му цитати, че „кара влака в енергетиката” и „всеки енергиен министър трябва да се консултира с „Риск Инженеринг”, той не пожела да конкретизира твърденията си за това кой управлява държавата, като заяви: „Задавате ми абсурдни въпроси!”
 

„Още когато се случи акцията, обявих, че има частен интерес. Аз по правния ред не трябва да съществувам в обвинението. Държавата направи най-голямата си грешка – показа, че човек може да бъде обвиняем само защото има договор”, заяви Манчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 9016 |28.09.2013 Гамизов: Умишлено ще загубим арбитража за "Белене" . 30| 5666 |24.09.2013 В БСП единни за Белене, било необходимо за България . 26| 5899 |05.06.2013 Натискат ни с 1 млрд евро глоба да строим АЕЦ „Белене” . 22| 6437 |24.01.2013 Еврозелените: АЕЦ "Белене" носи висок риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads