Реклама / Ads
3| 6676 |30.07.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МРРБ се гласи да профука 3,7 млн. лева за „морски пространствен план“

.
Заседание на Консултативния съвет по морско пространствено планиране към МРРБ Източник: МРРБ
Министерство на регионалното развитие /МРРБ/ се гласи да профука 3,7 млн. лева за ”морски пространствен план”. Около амбициозната програма на ведомството, която на хората не говори абсолютно нищо, витае тотална мъгла. Проверка на Фрог показа, че е ангажирано държавно дружество, което се занимава само с печеленe на обществени поръчки. Милионите ще се дават, за да се събират всякакви данни.
 

До края на 2020 г. следва да бъде готов морският пространствен план /МПП/, обхващащ българските териториални води в Черно море. Той е първа стъпка и основополагащ документ за изпълнение на морската политика. Това се похвали днес зам.-министър Деница Николова, която председателства заседание на Консултативния съвет по морско пространствено планиране към МРРБ, съобщават в прессъобщение от министерството на Петя Аврамова. Кой участва в този (пореден) консултативен съвет не става ясно.

 

Потърсихме информация за този съвет и защо точно пред него се представя новината. Единственото, което открихме е правилника за функциите, задачите и състава на Консултативния съвет, подписан от Николай Нанков, но нищо повече.

 

Вчера Фрог потърси информация за друг такъв „орган“ и  се оказа, че вицепремиер прави „новини“ с консултативен съвет, за който също няма данни каква дейност е извършвал от 2015 година насам.

 

„Разработването на плана е възложено на „Националния център за териториално развитие" ЕАД.“, се казва още в прессъобщението. Проверка на Фрог установи, че това дружество е спечелило дори обществена поръчка за тази дейност, въпреки, че месеци преди това е обявено, че именно то ще прави плана. Това ЕАД е еднолична собственост на МРРБ. От сайта им се вижда, че последно са имали някаква активност и публикации през 2015 година. След това са взимали обществени поръчки  и са отдавали помещения под наем в сградата, която вероятно е тяхна собственост на ул. „Алабин“ 16-20 в София.  

 

Спецификата на дейността на това ЕАД е безспорна, но като търговско дружество към МРРБ би следвало поне годишните им финансови отчети да са публикувани коректно в Търговския регистър, а не са. Всеки, който потърси информация за представения днес изпълнител на Морския пространствен план ще удари на камък, както стана с нас.  Реално днес обявата е, че продължава работата по един проект, не че с кръв и пот са се преборили за някакво уникално нещо наречено „морски пространствен план“, без да искаме да подценяваме нуждата от него и значението му. 

 

Реално в прессъобщението на МРРБ не фигурира и цената, която е договорил „Националния център за териториално развитие" ЕАД. Тя се вижда от обявата за спечелена обществена поръчка, за която е поканен и се е явил само този кандидат. Процедурата е спазена, но информацията не е намерила място в обявата на МРРБ, а сумата никак не е малка.


.
Снимка: Информация от АОП

 

Къде останаха Румънците?

„МРРБ започва проект за морски пространствен план с финансиране от ЕК“ обявява през април 2019 г. „В проекта, освен МРРБ, участие от българска страна ще вземат „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, „Център за брегови и морски изследвания“ от гр. Варна и военноморското училище "Н.Й. Вапцаров" от гр. Варна. Партньори от румънска страна са министерството на регионалното развитие и публичната администрация, ГЕОЕКОМАР, института за морски изследвания "Григоре Антипа" и институт "Овидиус“ от гр. Констанца.“, пише медията.  И добавя „Предстои подписване на споразумение за безвъзмездна финансова помощ и споразумение за партньорство. Одобрената финансова помощ за изпълнение на дейностите възлиза на 1 249 677 евро.“
 

Както виждате от тази информация става ясно, че спечелилите обявената няколко месеца след това обществена поръчка вече са си „вързали гащите“.

 

Днес МРРБ посочват, че вече има изграден известен капацитет, както и специално звено, фокусирано върху стратегическото планиране на морското развитие. „Ведомството участва като водещ партньор и във втора фаза на проект по трансгранично морско пространствено планиране в Черно море МARSPLAN-BS  между България и Румъния. В рамките на пилотната първа фаза беше изготвен цялостен анализ на румънските и  български териториални води и прилежащи територии, изведени бяха основни акценти за визията на националните морски пространствени планове на двете страни, беше направен опит за съвместно разработване на  пилотен  морски  пространствен  план за  трансграничната зона  Мангалия – Шабла. С допълващо финансиране в размер на над 1,2 млн. евро се цели разработване на проектите на морските пространствени планове на двете страни с актуализирани ГИС модели и съвместими бази данни и обща стратегия за интегрирано управление на морските дейности в трансграничния регион.“

 

От днешната прессинформация не става ясно дали плана ще продължи да се разработва съвместно с Румъния. Фразата „беше направен опит за съвместно разработване“ звучи сякаш не се е получило. Дано да не е така.

 

А къде изчезна новото звено в МРРБ от 5 експерти?

Още през ноември 2018 година investor.bg съобщава, че страната ни трябва да има морски пространствен план до 2021 г., съгласно изискване на Директива 2014/89/ЕС. Интересното в тази публикация е друго. Посочено е, че с този план се заема „ново звено“ в МРРБ, а „промяната в устройствения правилник на МРРБ е публикуван за обществено обсъждане“. Посочено е още петима експерти ще изработят целия план на няколко етапа.

 

„Морският пространствен план ще струва над 5.2 млн. лв. на бюджета“ пише Медияпул по същото време. „Предвижда се част от заплащането на петимата служители и дейностите по разработването на плана да бъдат поети от техническата помощ на оперативна програма "Региони в растеж". Останалата част от финансирането ще е от бюджета на МРРБ. За тази година нужните средства са 400 330 лв. считано от 1 август 2018 г. За следващите две години – 2019 и 2020 г., трябват по 2 319 300 лв., а след това ще са нужни по 222 800 лв. годишно.“, съобщава медията.

 
 Очаквайте продължение.

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5090 |08.08.2017 МРРБ докладва: Санирахме 232 сгради на цена от над 1 милион лева за всяка . 0| 6294 |07.12.2015 Здравната каса профукала залудо 1,7 млн. лева заради лекари . 0| 5238 |25.06.2015 Парламентът се съгласи с едномесечен мораториум на цената на тока . 2| 12331 |29.05.2012 Коментар на пластичният хирург д-р Ангел Енчев към социологическо проучване на тема „Обществени нагласи към пластичната хирургия в Република България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads