Реклама / Ads
0| 4790 |17.07.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕС налага глоба от няколко милиарда евро на Гугъл

.
ЕС ще наложи глоба на американския интернет гигант Гугъл от няколко милиарда евро за замразяване на конкуренцията срещу неговата мобилна операционна система Андроид, твърдят източници - решение, което рискува да създаде ново напрежение във Вашингтон.
 

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че Гугъл е злоупотребила с господстващото си положение на пазара, като е осъществила връзки с производители на телефони като „Самсунг“ и китайския „Хуауей“. Дългоочакваното решение идва като опасения за трансатлантическа търговска война, дължаща се на решение на президента Доналд Тръмп да наложи тарифи върху европейския износ на стомана и алуминий.

 

Гугъл може да отнесе глоба до 10% от годишните приходи на компанията-майка „Алфабет“, които достигнаха 110,9 милиарда долара през 2017 г. Делото срещу Андроид е най-значимото от трите подобни на ЕС срещу гигантската търсачка, която вече беше ударена от рекордните 2,4 милиарда евро глоба. В случая с Андроид Европейската комисия обвини Гугъл, че е изискала от производителите на мобилни телефони Самсунг и Хуауей да преинсталират в търсещите си приложения и браузърите Гугъл Хром и Гугъл Сърч като стандартно условие за лицензиране на някои Гугъл приложения. Двата браузъра са вече инсталирани на "значителното мнозинство" устройства, продавани в ЕС, коментира комисията, цитира БГНЕС.

 

Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че Гугъл не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на Андроид. Гугъл също така е обещавала "финансови стимули" на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако инсталират Гугъл Сърч на своите устройства, коментира комисията.

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10471 |16.03.2018 До няколко седмици властта разваля договорите с ”американските централи” . 0| 6283 |24.01.2018 ЕС удари американска компания с глоба от 1 млрд. евро . 4| 6429 |26.11.2017 Т. Петкова призна: Глобата по делото на ЕК срещу ”Булгаргаз”, ”Булгартрансгаз” и БЕХ може да достигне 330 млн. евро . 0| 4816 |13.10.2016 Ремонт на ЕСО налага временни прекъсвания на електрозахранването в общините Берковица и Вършец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads