Реклама / Ads
8| 6561 |08.08.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Независим надзорен орган ще излезе с позиция за КТБ

.
„Безпрецедентно представителните организации на бизнеса и труда излязохме преди няколко седмици с обща позиция. Нашата позиция е, че проблемът с КТБ е сериозен, но в никакъв случай, не може да се твърди, че има банкова криза. От тази гледна точка не може да се твърди, че банковата и финансовата система на държавата са под някаква форма на заплаха. От друга страна проблемът не трябва да се подценява, затова ние търсим решение с конкретни механизми и хора, които знаят за какво става дума." Това заяви за „Здравей, България” президентът на КБСН Пламен Димитров във връзка с казуса „КТБ”.
 

„През тези две седмици опитахме да предложим на гуверньора на БНБ да създаде независим надзорен орган, който да наблюдава и да помага на квесторите в КТБ. Той не се съгласи и  вчера четирите организации на бизнеса се събрахме и създадохме този обществен консултативен съвет с участие на ключови имена, които са известни във финансовата, правната и бизнесферата със сериозна независимост – Красимир Ангарски, проф. Валери Димитров, Христина Вучева, Емил Хърсев, Камен Тошков и др.”

По думите на президента на КНСБ, тези специалисти ще направят анализ на реалната ситуация на нещата, тъй като тяхната експертиза позволява дори от публично оповестената информация да направят изводи и да зададат въпроси, които не са били зададени.

„Във вторник, 12-и август, ние като организации на бизнеса и труда ще излезем с декларация”, обяви Пламен Димитров.

В тази връзка председателят на КРИБ Огнян Донев допълни, че четирите работодателски организации и двата най-големи профсъюза, които представляват значителна част от активното население на България, са сметнали, че е техен граждански дълг да вземат мерки в тази „особена ситуация”, при която доверието към регулаторите в страната е около.

„Тези експерти, подкрепени от нашите организации, ще бъдат една обществена камбана, която ще каже кое се прави правилно и кое не”, допълни Огнян Донев.

Във връзка с дупките в бюджета и в НЕК, заради които по думите на вицепремиерa и министър на регионалното развитие в кабинета „Близнашки” Екатерина Захариева, е възможно да се стигне до режим на тока особено в Североизточна България, Пламен Димитров обясни, че това не е новина и допълни:

„Отдавна предупреждаваме, че това е голям проблем и той създава сериозни предпоставки за проблеми с целия енергиен сектор.”

С това се съгласи и председателят на КРИБ.„Когато популистки се намаляваше цената на тока, ние сигнализирахме, че ситуацията не е такава, че да позволи намаляване, а трябва да се търсят други методи, по които да се защитят социално слабите слоеве на населението. В същото време предупредихме министерството, че такава популистка мярка ще направи по-голяма кризата, която след това ще настане. Предвидихме, че от 6 до 12 месеца ще има драстично повишаване на цената на тока”, посочи Огнян Донев.

Пламен Димитров изрази надежда, че все пак повишението на цената няма да бъде драстично, а ще има плановост в този процес.„Само с повишаване на цената на ел. енергията обаче не може да се покрие цялата тази дупка. Въпросът е как и кога това да бъде преоформено като държавен дълг и да бъде платено от всички нас. Може би накрая ще се потърси и отговорност и от всички онези, които са взимали тези решения”, подчерта той.

 По отношение на руското ембарго лидерът на КНСБ посочи, че засега списъкът със забрани засяга под 2% от износа на България за Русия. Като цяло става въпрос за 18-20 млн. лева износ, каза Димитров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10800 |14.07.2014 Правомощия на органите на БНБ съгласно Закон за Българската народна банка (ЗБНБ) и Закон за кредитните институции (ЗКИ) . 11| 5241 |13.03.2013 Доходите на неправителствените организации скараха депутатите . 15| 5505 |01.06.2011 Залагаме на атомната енергетика, искаме независимост . 2| 5091 |22.05.2010 Приватизацията с нов надзорен съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads