Реклама / Ads
50| 6045 |23.09.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Няма да увеличават пенсиите, може да ги намалят

.
Пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Причината е в отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година.
 

Проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към социалния министър Йордан Христосков, тъй като решението на проблема може да се намери само чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщава 24 часа.

 

Съветът има за задача да подготви такива промени и те да бъдат предложени на следващите управляващи.

 

От началото на годината дефлацията вече е 1,2%, което означава, че ще доведе до намаление на пенсиите по швейцарското правило с 0,6%. Ръстът на средния осигурителен доход пък засега е около 2%, което носи 1% увеличение във формулата. Като се вземат и двата компонента на швейцарското правило, засега това означава увеличение на пенсиите от догодина с 0,4 на сто, или средно с 1 лев, обясниха експерти.

 

Прогнозите обаче са за още по-голям ръст на дефлацията, като според Европейската комисия тя може да стигне и 2,6%. Това напълно ще изяде ръста на средния осигурителен доход във формулата и дори ще донесе намаление на пенсиите с около 0,2%, или средно 30-40 стотинки.

 

В консултативния съвет са предложени три варианта, за да бъде избегнато намаление на пенсиите. Първият вече е използван от правителството на ГЕРБ в периода 2009-2012 г. Той предвижда да бъде отменено временно действието на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване и пенсиите да не бъдат индексирани по швейцарското правило. Принципът тук е, че не може да бъде отнето нещо, което вече е дадено на хората, затова се обявява нулева година.

 

Вторият вариант предвижда промяна в инфлационния индекс, който влиза в швейцарското правило. До момента НОИ изчислява по хармонизираната инфлация. Синдикатите обаче настояват вместо нея да се ползва инфлацията в малката потребителска кошница, тъй като в нея са включени само стоки, които отговарят на потреблението на пенсионерите, обясни главният икономически експерт на КТ “Подкрепа” Николай Николов.

 

Третият вариант, който обсъжда консултативният съвет, е за дописване на швейцарското правило. Новият текст трябва да предвиди, че при отрицателна инфлация тя не се взема предвид във формулата. Тогава индексацията от юли 2015 г. може да бъде направена само с половината от ръста на средния осигурителен доход, което означава увеличение на пенсиите с около 1%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5019 |03.09.2014 3 млрд. лв. дупка в енергетиката, няма пари за НЗОК . 0| 5655 |28.08.2014 ДКЕВР: Няма нужда от оставки в момента . 1| 5559 |12.08.2014 Няма пари за дупките по "Тракия" . 23| 9782 |29.06.2014 Илиян Василев:И децата знаят, че "Южен поток" няма да ни се размине туко така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads