Реклама / Ads
6| 16317 |07.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новости в плащането на дължими вноски въвежда НАП

.
380 000 души вероятно ще отпаднат от здравноосигурителната система заради неизплатени здравни вноски. Така смятат експертите от Националната агенция по приходите (НАП), имайки предвид приетите новости в плащането на здравните осигуровки.
 

Според последните законови изменения на самоосигуряващите се лица, които не са си плащали 3 месеца здравни осигуровки за последните 36 месеца, им се отнемат здравноосигурителните права. Ако гражданите с нередовни плащания към здравното осигуряване се разплатят до 25 януари, няма да загубят здравноосигурителните си права.

От 1 януари минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица е 420 лв. Лицата, които внасят пари за здраве за своя сметка ще трябва да внасят не по-малко от 16.80 лв. Самоосигуряващите се лица трябва да подадат еднократно декларация образец номер 7. Глобата за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лв. и от 1000 до 3000 лв., предупредиха от приходната агенция.

Драстично се увеличават и глобите за работодателите, които не внасят вноски за осигуряване. За самоосигуряващото се лице, което не плаща дължимите осигурителни вноски за срок по-дълъг от 3 месеца, от тази година ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. Всички самоосигуряващи се лица след като внесат дължимите осигурителни вноски върху избрания от тях осигурителен доход, трябва да подават декларация образец 1. Това може да става или всеки месец до 10 дни след внасянето на осигурителните вноски, или еднократно до 20 февруари, ако се осигуряват само за фонд „Пенсии”.

Санкцията за неподаване на осигурителна декларация в срок се глобява от 50 до 500 лв. за всеки отделен случай, а при повторно нарушение глобата е от 500 до 2000 лв.

642 лица са подали декларации за доходите на физическите лица в първите три работни дни на 2010 г., съобщиха от НАП.

Декларациите за облагане на доходите и тази година се подават до 30 април, а тези, които платят задълженията си до 10 февруари, ще получат 5 процента отстъпка. Същата отстъпка има и за тези, които декларират задълженията си с електронен подпис, като за тях отстъпката важи до края на април. Декларациите за корпоративни данъци се подават до края на март 2010 г. Фирмите ползват един процент отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, ако подадат годишната си декларация по електронен път.

Данъчните обясниха, че трябва да се декларират заемите, които са предоставени или получени, но не и заемите от банкови институции. Условие за подаване на декларация е през 2009 г. лицата да са получили или предоставили заем в размер, по-голям от 10 000 лв., а в края на годината да има остатъци за погасяване по тези заеми. Например, ако физическо лице през 2009 г. е взело няколко заема на стойност 18 000 лв. и част от тях са погасени, но остават 2000 лв. за погасяване, трябва да се декларира заема. Ако през 2009 г. е взет заем за 9000 лв. и е погасен или не, не следва да се декларира, тъй като не е над 10 000 лв. Ако през 2009 г. е получен над 25 000 и е погасен до края на годината, не следва да се декларира.

Всички лица, които отговарят на тези условия независимо от това дали имат доходи, които подлежат на деклариране или не, следва да подадат декларация.

През 2010 г. младите семейства ще могат да ползват данъчно облекчение, с което от данъчната основа ще се приспаднат лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, съобщиха още данъчните. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. Облекчението може да се ползва, ако договорът за ипотечен кредит е сключен от човек със сключен граждански брак, поне единият от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит, ипотекираното жилище трябва да е единствено за семейтвото през данъчната година.

Облекчението може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата на заема. Облекчението се ползва с подаването на данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица до 30 април 2010 г., посочиха от НАП. Ако в резултат на това, че се ползва облекчението, се е получил надвнесен данък върху доходите, той ще бъде възстановен в 30-дневен срок от падаването на декларацията. Когато сумата за възстановяване е над 500 лева, служителите на НАП ще изготвят официален писмен документ за прихващане или възстановяване.

Тази година в областта на обслужването на клиенти се стремим да изпълним целта да спестим 40 милиона лева на гражданите и фирмите, като им предложим по-качествено обслужване, премахване на излишни административни изисквания и опростяване на процедурите по прием на декларации, плащане на данъци и осигурителни вноски. Това заяви Боряна Георгиева - директор “Обслужване” в НАП.

С тези 40 милиона лева ще подпомогнем фирмите да изпълнят своите задължения към държавата. През тази година отпадат над 40 кода за вид плащане за осигурителни вноски. Тази промяна означава по-малко платежни нареждания, по-малко средства за обслужване на плащанията, което според очакванията на НАП ще спести около 25 милиона лева годишно на фирмите и гражданите. С още поне 5 милиона лева очакваме да намалеят разходите на клиентите на администрацията от ползването на електронните услуги и възможността за подаване на годишни декларации с електронен подпис, допълниха от НАП.

Съвместният проект на НАП и Националния статистически институт за подаване на годишни отчети за дейността на едно място ще спести още около 9 милиона лева на българските фирми, смятат от приходната администрация. Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април 2010 г. ще се работи с плаващо работно време, без обедна почивка, посочи Боряна Георгиева. В дните, в които изтичат сроковете, офисите ще работят дотогава, докато има клиенти в салона за обслужване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4852 |05.08.2009 Бизнесът иска намаляване на осигурителните вноски . 1| 5719 |07.05.2009 Сезонът във Варна стартира на 24 май с редица новости . 0| 5504 |09.03.2009 Българска строителна седмица представя новости в бранша . 1| 5287 |17.11.2008 40% от гърците срещат трудности при изплащането на жилищните си кредити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads