Реклама / Ads
1| 5370 |09.01.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Овехтял и с аромат на соц, НДК посреща годината на конгресния туризъм

.
В определената за година на конгресния туризъм 2008-а , сградата, която може да наречем лице на този тип туризъм у нас - а именно НДК, сериозно започна да се руши. Изглежда творението на Людмила Живкова е сполетяно от съдбата на грозния паметник пред него.
 

Той от години се разпада и е обект на подигравките на всекидневно минаващите от там хора.

img_6574.jpg

Сградата на НДК е построена през 1981 година, но от тогава до сега през годините не са правени много подобрения и модернизации, а и за основни ремонти едва ли може да се говори, по скоро е освежавана на няколко пъти. От 1978 до 1981 са изкопани 1 700 000 куб.метра пръст, излети са 335 хил. куб.метра бетон, вложени са около 19 700 тона арматура. Стоманата в НДК е повече от тази на Айфеловата кула, но за разлика от нея величествената сграда е оставена на милостта на времето и атмосферните влияния.

Години наред тя е била най-престижният и най-големият конгресен и изложбен център на България. Интересното е, че НДК е избран за най-добър световен конгресен център за 2005 година. Въпреки това, в момента състоянието на сградата лице на София никак не е блестящо. Обзавеждането й е остаряло, стълбищата и асансьорите са захабени, а осветлението тук там не свети.

В НДК обаче се помещава почти целия културен живот на столицата, а неговите зали се ползват за сценичната изява на творци както от цялата страна, така и в световен мащаб. Свои концерти там всяка година изнасят редица известни български и международни поп певци, представители на родния поп фолк, рок групи, симфонични оркестри, играят се и най-различни спектакли и постановки.

img_6575.jpg img_6581.jpg img_6579.jpg img_6591.jpg img_6596.jpg  снимки Вяра Йовева

В Двореца на културата се помещават също така ежегодно и десетки изложения, които го превърнаха в евтин базар, предлагащ всякакви стоки за бита, което свали донякъде имиджа на величествената сграда. Като се започне от „Произведено в България”, където повече от половината щандове са с турски стоки, като се мине през „Стройко”, „Арена на красотата и здравето”, „Кожено царство” и се стигне до „Панаир на книгата”. Изобщо изложения от всякакъв тип. „Време е НДК да излезе от сянката на "Илиянци", за да стане истински конгресен център”, това каза преди няколко дни в столичен всекидневник директорът на института по анализи на туризма Румен Драганов.

Друг елемент в развитието на НДК, който също не е търпял модернизация наскоро е сайтът му, където информацията за различни форуми е повече от оскъдна и е най-много за месец напред.

ndk.jpg ndk_1.jpg

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4622 |09.01.2008 България и Румъния тепърва ще привличат инвестиции . 0| 4908 |09.01.2008 България и Румъния тепърва ще привличат инвестиции . 1| 5003 |08.01.2008 Ще рекламират непопулярни дестинации из Европа с нов мащабен проект . 0| 4719 |08.01.2008 Кредитите за нов дом най-търсени през декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads