Реклама / Ads
1| 12628 |12.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Плащаме до 3 дни и не ни съдят за парното

.
Длъжниците на "Топлофикация София" вече могат да се освободят от бремето на по-старите от три години сметки за парно, без да минават през съд. За да стане това, обаче те трябва да платят до 3 дни всички останали все още дължими суми, казаха юристите на дружеството.
 

Има и други условия - длъжникът трябва да заяви, че иска да му се отпишат погасените по давност дългове. След това юристите на топлофикация преценяват все случай поотделно, обяснява пред "Стандарт" Галя Тодорова, директор на Дирекция "Правна" в топлофикация. Отписването на задължението по давност не става служебно.

Когато в дружеството постъпи възражение от длъжник, в което се протестира определено задължение заради изтекла давност, се прави проверка и анализ на историята на дълга и ако са налице необходимите основания, се пристъпва към подписване на споразумение. "Давността при определени юридически факти се спира.Невинаги с изтичане на период от три години вземането се погасява по давност. Може вземането да е отпреди 5-6 години, но давностният срок да е прекъсван и след това да е започнала да тече нова давност", каза тя. Тодорова обясни, че през годините клиентът може да е подписал споразумение за разсрочено плащане с топлофикация и да е платил няколко вноски, но после да е спрял погасяването.

С подписване на споразумението за разсрочване, потребителят е признал дълга, давността е прекъсната и срокът започва да тече отново. Има случаи със заведени от топлофикация дела, които се спират по желание на двете страни, има и прекъснати по други основания. При обективни причини оставащо дължимо задължение може да не се плати наведнъж, да се разсрочи. Но така става, когато искането е подплатено с документи за болест, смърт, загубване на работа и други финансови затруднения. Преди подписване на споразуменията за разсрочване обикновено се плащат 30% от задълженията и останалата част се внася на седем вноски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5812 |30.07.2013 Цената на парното остава същата . 2| 5816 |22.07.2013 ДКВР обсъжда цените на тока и парното . 5| 5569 |18.07.2013 Цената на парното според инфлацията . 5| 7270 |28.06.2013 Валентин Терзийски за Фрогнюз: Тарифи за парното са наложителни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads