Реклама / Ads
9| 5188 |06.12.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Плевнелиев върна текстове от Закона за инвестициите

.
Президентът Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев налага вето върху текстове от Закона за насърчаване на инвестициите, стана ясно от съобщение на пресслужбата на държавния глава. Президентът оспорва преходните и заключителните разпоредби, които налагат промени в Закона за чужденците у нас и в този за българското гражданство.
 

Плевнелиев ще върне за ново обсъждане текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона на насърчаване на инвестициите, с които са приети промени в Закона за чужденците в Република България и в Закона за българското гражданство, пише в съобщението.

Промените в Закона за насърчаване на инвестициите предстои да бъдат разгледани и от Правния съвет към президента, който да направи обстоен преглед на целия закон и да подготви мотивите, които ще бъдат обявени следващата седмица, се посочва още.

Малко преди да се появи съобщението на президентската институция, депутатите от БСП в парламента призоваха държавния глава да наложи вето на закона.

Президентът счита, че промените, внесени между първо и второ четене, не постигат заложената цел с тези промени да се увеличат инвестициите в страната, "а напротив, новите условия, приети в Закона за чужденците, създават една допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, въвеждайки ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване", посочва държавният глава.

Той има предвид текста, който поставя изискване инвеститорите да са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 милиона лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50% от капитала на дружеството, в резултат на което да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 милиона лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

За да се аргументира допълнително, Плевнелиев посочва анализ на подобни разпоредби в страните-членки на ЕС, който показва, че те са несравнимо по-облекчени по отношение на изисквания, при които се получава право на пребиваване (дългосрочно или постоянно) – Ирландия и Гърция – 300 хил. евро; Естония – 63 900 евро; Германия – 250 хил. евро и създадени 5 работни места и т. н.

"Нещо повече, световната практика показва, че този инструмент се използва за стимулиране на инвестициите в по-бедни райони и такива с по-висока безработица. В България са трите най-бедни региони в ЕС", се казва в съобщението.

Според държавния глава новото изискване е във вътрешно противоречие с някои от останалите текстове на закона. Тук той сочи фактът, че от една страна законът предвижда възможност да се даде разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция по договор за доверително управление, а за реална инвестиция се изискват 4 милиона лева и 50 работни места.

Създаването на допълнителни изисквания и завишаването на критериите пред инвеститорите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване не кореспондират с интересите на страната и с обявените от него и правителството приоритети в тази област, добавя президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5936 |12.11.2012 Плевнелиев: Да благодарим на кризата, прави ни силни . 21| 8631 |10.10.2012 Милионер се завърна в Русе . 22| 6522 |24.07.2012 Плевнелиев: Селското стопанство е със стратегическо значение за България . 10| 5862 |10.02.2012 Плевнелиев приземява Дянков за лихвите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads