Реклама / Ads
3| 7050 |25.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Португалия - Порто

.
Португалия е невероятно колоритна страна. След като се разходихме в Лисабон, време е да обърнем внимание и на още един не по-малко важен град – Порто. Той е като финансов център на Португалия. Тук са централите на всички големи банки, както и администрацията. И до днес съществува голяма ревност между Порто и Лисабон, заради дългогодишната борба за надмощие и първото място в държавата.
 

Не само по важност могат да си съперничат, но и по красота. Порто е разположен на северния бряг на река Доуро, близо до вливането ѝ в Атлантическия океан. Това е един прекрасен град, сякаш кацнал по бреговете на реката. Той е един от най-старите европейски центрове и старият град е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО през 1996 г. Това приказно място избират и за своята свата крал Жоао I и Филипа Ланкастър, като символ на дългогодишния военен съюз между Португалия и Англия. Португалско-английският алианс е най-старият в света военен съюз, който е вдъхновил създаването на НАТО.

 

Порто се смята за икономически и културен център. Измежду архитектурните забележителности в града са катедралата - един от най-старите паметници в града и един от най-важните в Португалия, средновековната църква Кедофейта, готическата църква Св. Франсис с интериор в стил барок, останките на крепостните стени и няколко къщи от XV век. Особена атракция е сградата на фондовата борса или в частност арабската стая. Интересни са и градините на кристалния дворец.

 

През 18-19 век градът става важно индустриално средище и населението му се увеличава. Изградени са железният мост „Луиш I“ и железопътният „Мария Пия“ от Гюстав Айфел, както и централната гара „Сао Бенто“. Основани са университетът „Аула де Наутика“ (1762) и фондовата борса (1834).

 

Сърцето на Порто е крайбрежната му част Рибейра. Старият квартал е като  лабиринт от тесни калдъръмени улички, които ще ви отведат до църкви, дворци и къщи с цветни фасади. Старините къщи са покрити с пъстри керамични плочки „азулежуш“, традиционна гледка за Португалия.

 

Историята на Порто датира от около 300 г. пр.н.е., като първите известни обитатели са прото-келтски и келтски племена. Руини от този период са открити в няколко района. По време на римската окупация на Иберийския полуостров градът се развива като важно търговско пристанище.


.

Районът е известен с хубавото си вино. Точно на отсрещния бряг на реката, в Гая, се намират избите с портвайн, и е любима туристическа атракция.

 

През 13 век виното, произвеждано в долината Доуро, било пренесено в Порто с плоски ветроходни лодки. През 1703 г. Метюенският договор установява търговските отношения между Португалия и Англия. През 1717 г. в Порто е създадена първа английска търговска поща. Но с течение на времето производството на портвайн постепенно премина в ръцете на няколко английски фирми. За да се противопостави на това английско господство, премиерът Мариз Де Помбал създава португалска фирма, която получава монопол върху вината от долината Доуро. Не разбирайки какво точно се случва, малките винопроизводители се разбунтували против строгата политика, изгаряйки сградите на тази фирма. Революцията се нарича Бунт на пияните.


.

През 14-ти и 15-ти век пристанището на Порто допринася за развитието на португалското корабостроене. Точно от тук през 1415 г. принц Енрике Мореплавателят, син на Жоау I Португалски, тръгва да завладява мавърското пристанище в Сеута, Северно Мароко. Тази експедиция от страна на краля и неговата флота, която включва и самия принц, е последвана от проучване по западното крайбрежие на Африка и епохата на Великите Географски открития.

 

Днес Порто е един от любимите градове на хиляди туристи от цял свят. Той предлага не само много забележителности, красиви места за почивка, вкусна кухня в уютни ресторантчета, но ще ви плени и с неповторима атмосфера.  Той е център и на много културни прояви. През февруари тук се провежда най-големият кинофестивал в страната. Домът на музиката е забележителна страда по проект на холандския архитект Рем Колхас, което се слави с една от най-добрите акустики в света. Друго културно средище е Музеят за съвременно изкуство с прилежащия парк Сералвеш.

 

Непременно посетете гарата Сао Бенто. Обявена е за една от най-красивите в света. Сградата е бивш бенедиктински манастир, реставрирана и преустроена през годините.

В началото на XX век художникът Жоржи Коласу използва 20 000 плочки азулежу, за да създаде паната в чакалнята. Те пресъздават исторически и битови сцени, и пейзажи от Португалия. Коласу работи върху тях от 1905 до 1916 година. Наистина уникална сграда, която буди възхищение и доставя удоволствие за окото.


.

За спомен от Португалия можете да си вземете магнитче, бижута и дори сервизи за хранене с елементи от плочките азулежу. Изключително популярни тук са и продуктите с корк, предпочитан за изработката на обувки и чанти.

 

Пътувайте с Професия турист и с програмите на ЕКВАТОР, защото ни очакват още много любопитни места по света!

 

Автор: Адриана Русенова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5503 |26.12.2021 Топ спортове, на които да залагате в Betano България . 1| 4943 |14.07.2021 Турнир по еСпортове с $1,000,000 награден фонд завладява Кьолн . 0| 4372 |29.05.2021 Отпада карантината за пристигащи от България в Португалия . 0| 4628 |01.05.2021 Португалия отменя карантината за българските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads