Реклама / Ads
0| 5690 |03.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Продадоха Е.ОН България на чехи

.
Германската компания Е.ОН е подписала споразумение в петък с чешката “Енерго-Про” за продажбата на 100% от собствеността си в "Е.ОН България". Това става ясно от съобщение на сайта на германската компания.
 

Сделката е за 133 млн. евро и с нея на практика "Енерго-Про" разширява бизнеса си в България, където вече притежава осем водноелектрически централи (ВЕЦ).

 

Новата придобивка на чехите оперира 42 000 км електроразпределителна мрежа, базирана е във Варна и през миналата година е доставила около 5.3 млрд. киловатчаса електроенергия в Североизточна България.  Капиталът на "Е.ОН България" е 255 млн. лв.

 

През 2004 г. E.OН АГ плати 140.7 млн. евро за 67 процента от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица, които след това бяха преструктурирани. В дружествата "Е.ОН България Мрежи" и "Е.ОН България Продажби" в момента 59 на сто се държат от "Е.ОН България", 8 процента са на Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалите 33% - на българската държава. Сделката става в момент, в който държавният дял в двете дружества се подготвя за листване на Българската фондова борса.

 

Още през лятото стана ясно, че немската компания упорито търси на кого да продаде българския си бизнес заради миналогодишните атаки на правителството срещу електроразпределителните дружества и заради ценовата политика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която редовно реже поне наполовина исканото от дружеството увеличение на тарифите му. По неофициална информация Е.ОН преговаряше, освен с чехите, и с руската МРСК и близка до ТИМ фирма.

 

Концернът Е.ОН, който наскоро обяви тежкото си финансово положение и планове за преструктуриране и оптимизиране на бизнеса, възнамерява да се освободи до края на 2013 г. от активи за 15 млрд. евро, а до момента е продала такива за над 9 млрд. евро.

 

Бизнесът на новия собственик на електроразпределителната мрежа в Североизточна България е съсредоточен в Централна и Източна Европа и в региона на Черно море и Кавказ. "Енерго-Про" е основана през 1994 г. Основният бизнес на компанията е производството на електроенергия от вода, но също така оперира електроразпределителна мрежа и участва в международната търговия с електроенергия. Притежаваните от "Енерго-Про" хидроелектрически централи в Чехия, Турция, Грузия и в България са с обща инсталирана мощност от 818 МВ. Компанията разработва и водна централа в Армения.

 

У нас "Енерго-Про" работи от 2000 г. и в момента притежава и експлоатира осем ВЕЦ-а, обединени в три каскади – “Санданска Бистрица” на река Струма,  “Копринка” на Тунджа и “Петрохан”, които са с обща мощност 103 МВ. Освен това дружеството разработва програма за възобновяеми енергийни източници у нас и участва в трансграничната търговия с електричество. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5033 |03.12.2011 „Дейли мейл”: Отидете на ски в България . 14| 5824 |23.11.2011 Руски холдинг се прицели в "Е.ОН България" . 22| 6504 |21.11.2011 Стига с това "България е на последно място"! . 9| 5213 |19.11.2011 България и Турция отварят Южния газов коридор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads