Реклама / Ads
3| 6557 |10.12.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проект подобрява дейността на НОИ и НЗОК

.
Инициатива на администрацията на Министерския съвет показва как да се подобри работата на здравноосигурителната и социално-осигурителната система в страната.
 

 

Изследването показва, че административните разходи за системата за държавно социално осигуряване у нас възлизат едва на 0.41% от БВП, което е почти два пъти по-малко в сравнение със средното за страните от ЕС. Това е добър показател за дейността на НОИ. Извършени анализи показват, че НОИ може значително да подобри своята дейност като се намери оптимален баланс между отделните видове разходи и се увеличи делът на тези с дългосрочен характер и влияние. Препоръчва се увеличаване на капиталовите разходи, за да се инвестира в технологично обновяване и нововъведения в информационни системи, с което ще се ускори обслужването на гражданите.

 

НОИ трябва да повиши ефикасността на работата на териториалните звена на при издаване на административни актове за нарушения и да заложи конкретни целеви стойности за измерване на изпълнението на заложените дейности.

 

В рамките на проекта са създадени система от индикатори за измерване на изпълнението на структурите на НОИ и ръководство за работа с нея.  Системата включва ключови и оперативни индикатори. Ключовите индикатори представят резултатите, според които НОИ е оценявана от заинтересуваните страни и са показателни за изпълнението на организацията като цяло. Те са разработени с участието на представители на заинтересованите страни.  За да бъде подпомогнат процеса на управление и на вземане на решения в НОИ е изготвено специално ръководство за проследяване на резултатността. То ще улесни измерването на изпълнението на планираните резултати спрямо заложените цели в дейността на всички нива – организация, териториално поделение, дирекция и отделни служители. 

 

Аналогичен анализ е изготвен и за Националната здравноосигурителна каса. Анализите са изготвени по проект „Провеждане на оптимизация в държавни институции”, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд с бенефициент администрацията на Министерския съвет.

 

Проектът е в пълно съответствие с целите на административната реформа за оптимизиране дейността на администрацията и има ключово значение за дейността на две от най-големите структури в държавната администрация. Пълните анализи са публикувани в секция „Публикации“ на Портала за обществени консултации www.strategy.bg,
______________________________________________________________

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7015 |08.11.2012 Проект „Развитие на системата за планиране и мобилност в държавната администрация” Договор № К11-21-2/16.08.2011 г. . 0| 5754 |05.11.2012 Готови са първите междинни резултати от изпълнението на проект за оптимизация на НОИ и НЗОК със средства от ЕС . 14| 6977 |28.05.2012 Идва краят на проекта “Набуко”? . 7| 6247 |30.04.2012 Стартират до 10 дни проектна кампания за "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads