Реклама / Ads
7| 6246 |30.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стартират до 10 дни проектна кампания за "Козлодуй"

.
В следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй”. Новината съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй, цитиран от “Фокус”.
 

 

По думите му набелязани са същи трите площадки, на които ще бъде изграден новия енергоблок.  

 

Междуведомствена група с участието на различни институции прави пътна карта как ще се случи проектът. Едно от първите действия е да се създаде проектната компания, 100% собственост на АЕЦ “Козлодуй”. Впоследствие тя ще търси стратегически инвеститор за изграждането на реактора. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева.

 

Създавайки проектната компания още в началото ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на АЕЦ “Козлодуй”, така както това беше направено с НЕК. Защото при строителството на “Белене”, вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити, посочи Добрев.

 

Министърът припомни, че по тази причина се търси възможност за удължаване на един от най-големите кредити от 250 млн. евро с поне още една година, защото не може да бъде погасен.

 

Това няма да се случи със седми блок на АЕЦ “Козлодуй”, затова ще има проектна компания от самото начало, която ще има първоначален капитал, необходим за всички предварителни геоложки обследвания, социално- икономически анализи, лицензиране на площадка, но без това да поставя под какъвто и да е риск финансовата стабилност на АЕЦ “Козлодуй”, заяви министърът.

 

Считаме, че ако проектът бъде структуриран така както трябва от самото начало инвеститорски интерес може да има, но това е действие, което следва да бъде предприето, след като се извършат предварителните дейности по изграждането на седми блок, включително и лицензиране на площадката, каза той.

 

По думите му вероятно в рамките на една година след извършване на предварителните дейности ще може да се определи срокът за изграждането на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8289 |28.04.2012 Йорданка Фъндъкова подкрепи детската кампания на "Рефан" . 188| 10727 |20.01.2012 Левон Хампарцумян, възмутен; имало кампания против банките . 4| 6008 |22.12.2011 Акция “Емигранти” стартират данъчните . 0| 11538 |01.12.2011 Стартират коледните промоции в ТЕХНОПОЛИС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads