Реклама / Ads
6| 7116 |28.11.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гечев бие камбана: Бюджетът не ни подготвя за кризата

.
Румен Гечев
Никой не иска да ни приема в Еврозоната. Това заяви социалистът Румен Гечев по повод Бюджет 2020. По мнението му в макрорамката за следващата година няма заложени мерки срещу евентуална нова икономическа криза.
 

Най-добрата подготовка срещу кризата са инвестиции в адекватни сектори на икономиката, така че тя да бъде подготвена, убеден е той. Няма никакви анализи при евентуална криза къде бихме могли да пренасочим българския износ и респективно от къде да подобрим българския внос.


Това заяви социалистът Румен Гечев по повод Бюджет 2020. По мнението му в макрорамката за следващата година няма заложени мерки срещу евентуална нова икономическа криза.


Ние нямаме никакви алтернативни варианти, защото, ако има нова криза, експертите сочат, че тя най-вероятно ще избухне в Европа този път и причината ще бъде дебалансираната Еврозона, каза още червеният депутат.

Никой не иска да ни приема в Еврозоната, категоричен е той.

 

Според него ситуацията за страната ни не е добра, тъй като външнотърговският ни оборот е с ЕС. Затова трябва да имаме алтернативни варианти за внос и износ към нововъзникналите и бързо развиващи се пазари на Китай, Индия, Русия, Виетнам. Аз не виждам никаква подготовка на българското правителство за такава ситуация, посочи Румен Гечев. Според него въпросът за икономическата криза не е дали, а кога. За да отговорим на потенциална икономическа криза не трябва да правим балансиран бюджет, както твърди финансовият министър Владислав Горанов. Бюджетът трябва да е умерено дисбалансиран в рамките на ограниченията на ЕС, категоричен бе социалистът. Другите членки имали такъв умерено дисбалансиран бюджет в рамките на 1-2%.

 

Развиващите се страни се готвят за кризата, като си преструктурират инвестициите и по-силно се намесва държавата в икономическото развитие. Винаги в навечерието на криза или излизане от криза това е азбучно правило, което ние не виждаме в бюджет 2020, предложен от ГЕРБ, заяви социалистът. Той предизвиквал притеснения и ирония у всеки разумен икономист. Ако се следва логиката на ГЕРБ, не трябвало да се вземат кредити.

Той даде следния пример: "Иван е взел заем, изплаща заем, има работа, в следващите 30 години има заем, но живее в един хубав мезонет. Стоян няма никакви заеми, но се рови в кофите за боклук. Кой е в по-стабилно финансово състояние? Този, който изплаща мезонета и живее в него в остатъка от живота си или този, който няма никакви задължения, но краката му стърчат от кофата за боклук?".

 

Няма страна по света, която да живее и работи без кредити, въпросът е това да става разумно, е мнението на червения депутат. Той поясни, че не трябва да се следва гръцкият модел или на другите държави, които са затънали в дългове. Гечев недоумява на какво основание финансовият министър обявява, че от 1 юли ще влизаме в чакалнята на Еврозоната - банковият съюз. Никъде няма такова решение, отсече Румен Гечев. Той имал лични разговори с министъра на финансите на Германия, както и с други европейски министри, които казали, че в момента водещите страни на Еврозоната нямали никакви намерение да приемат страната ни в клуба на богатите. Никой не ни иска в никаква Еврозона, обясни Румен Гечев. Пиар било влизането ни в чакалнята. По мнението му няма да видим Еврозона и Шенген заради безхаберието и корупцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5640 |31.10.2019 Румен Гълъбинов: Липсва амбиция в бюджет 2020 . 14| 8541 |12.06.2019 Румен Драганов: Имаме министър, който бъкел не разбира от туризъм . 5| 6797 |30.11.2018 Румен Овчаров: „Газпром“ може да увеличи цените . 16| 6838 |03.10.2018 Румен Овчаров: Няма вариант цената на газа да бъде намалена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads