Реклама / Ads
14| 5986 |01.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия ни прецаква с 2 млрд. евро за "Белене"

.
Два варианта за оскъпяването на АЕЦ "Белене" представиха от БСП, вземайки предви така наречения инфлационен индекс - песимистичен и оптимистичен. Първият от тях ще коства на българския данъкоплатец близо 2 млрд евро, които ще бъдат прибрани от джоба му.
 

От БСП представиха два варианта за оскъпяване на АЕЦ „Белене”, според така наречените инфлационни индекси – песимистичен и оптимистичен.

Според първия лош сценарий е трябвало да се бръкне в джоба на българския данъкоплатец с 1 милиард и 854 милиона евро върху договорените близо 4 милиарда.

Тоест, дори ако се вземе предвид индексът на инфлацията според Евростат и високата трудова инфлация у нас трябваше да платим с 500 милиона евро по-малко от договорените вчера 6,298 млрд. евро. С други думи лошият сценарий ще струва на данъкоплатеца 1 млрд и 854 млн.евро, върху договорените близо 4 млрд., пресметна в кулоарите на парламента бившият енергиен министър Петър Димитров.

Според народните представители от БСП е имало и оптимистичен сценарий за индексация.

"При него трябваше за 30% от индексацията да се смята българската инфлация, а за останалата – европейската. Тогава щяхме да платим още 461 милиона евро. Това вече е с около 1 милиард и половина повече от реализацията на българския кабинет при преговорите вчера", допълни червеният депутат.

Петър Димитров поздрави още руската дипломация и лично бившия премиер и настоящ шеф на Газпром Сергей Кириенко.

"Това, което се случи вчера, е грандиозен успех за руската дипломация", посочи Димитров.

Още по тематаРазбрахме се с Русия за "Белене". Ще струва максимум €6,298 млрд.Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"Преговарям за "Белене" само ако Русия признае за грешната цена!
По друг начин обаче определи резултата предшественика на Димитров – Румен Овчаров. Според него загубите за България заради политиката "алъш-вериш" по отношение на АЕЦ „Белене” са за 3 милиарда лева само до този момент.

"Атомната енергетика е нещо малко по-различно от производството на домати или на гайки", обърна внимание Овчаров.

Според него страната ни се е отказала от бъдещи печалби, които ще предоставим на руски, френски и финландски фирми, но за сметка на това запазваме всички рискове.

Като такива той посочи съхраняването на отработеното ядрено гориво и бъдещото изваждане от експлоатация на реакторите. "Аз мисля, че това е чиста форма национално предателство", заяви Румен Овчаров.

Сергей Станишев пък обвини кабинета в грешна стратегия на преговорите.

"В разговорите не са използвани българските козове, защото и до момента от руската страна има проблеми с техническата документация", посочи той.

"Това би трябвало да се използва, когато се договаря цената", заяви бившият премиер. Той е категоричен, че държавата трябва да има 51% контролен пакет върху собствеността.

Според договореното вчера обаче ще загубим мажоритарния дял, защото в меморандума е записано НЕК да има мажоритарния пакет.

"Ясна е тенденцията – изкупуване на държавните дялове в перспектива от компаниите, които вчера бяха обявени като допълнителни участници в проекта", изтъкна лидерът на БСП.

Сергей Станишев се противопостави и на решението Русия да получи 45% от собствеността без никакъв конкурс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6687 |30.11.2010 "Южен поток" = 15, 5 млрд. евро . 3| 6548 |19.11.2010 Русия хвърли око на "Марица Изток 3", иска 73% от нея . 1| 7107 |17.11.2010 България "разпната" между ЕС и Русия заради "Южен поток" . 1| 4965 |25.10.2010 Авиокомпании прецакват български клиенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads