Реклама / Ads
3| 5714 |25.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Софтуеърите се опъват на кризата

.
ИТ бизнес
Напук на слуховете за финансова криза у нас се оказа, че фирмите в ИТ бранша запазват инвестициите. Реални затруднения нямало, а само задържане на инвеститори.
 

ИТ секторът, като един от най-бързо развиващите се, през последното десетилетие е засегнат съвсем слабо от икономическата криза. Главното отражение на проблемите в световната икономика на софтуерните компании се изразява в застой в инвестициите. Пример за това е все по-честата практика от страна на клиентите е те да използват само вградените функции на софтуерните продукти, без влагане на допълнителни средства за разработка на поръчкови допълнения. Това, разбира се, е породено от недоимъка в световен мащаб.

Оказва се обаче, че има огромна разлика между родни и чужди ИТ-работодатели. „Другите” са доста по-стабилни, както обикновено, спрямо нашите фирми. Напълно погрешният мениджмънт, който се практикува у нас, е една от основните причини за това. 60% от софтуеърните специалисти мигрират из фирмите в рамките само на няколко години. Мантрата на софтуерния бранш гласи: ако си прекарал 2 години в една компания, време е да я сменяш. Това от своя страна е породено от неадекватния ръст в заплащането на специалистите и липсата на професионални предизвикателства.

По-малките компании се доказаха като по-ефективни в икономическа ситуация с ограничени приходи. Това се дължи и на факта, че в тях липсва силното профилиране на персонала, което ги прави по-гъвкави и ефективни при честа смяна на приоритетите. Освен това компактните български компании са свикнали със сривове в икономиката, а персоналът е по-толерантен към забавяне на плащания и други финансови проблеми.

За момента реално забавяне на инвестиции няма, но големите ИТ компании вземат превантивни мерки за преодоляване на сериозни сътресения и това се отразява на цялостния им ръст. Тенденцията е по-скоро запазване на позициите. Уволненията на персонала се оказват в пъти по-малко от тези на другите сектори, но за стажантите договор няма. Работодателите търсят високо квалифициран персонал, който няма как да се появи без стажантските програми. Заплащането според запознати е напълно неадекватно за свършеното. Човешкото отношение на шефовете също куца. Но пък къде ли не е така?!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7812 |24.04.2009 Фирмите за интериори с 50 на сто загуби от кризата . 6| 6572 |14.04.2009 Кризата спомага "сивата" икономика . 1| 5582 |07.04.2009 Кризата сваля цените на самолетните билети . 2| 5242 |16.03.2009 Independent Traveler съветва да се почива в България по време на кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads