Реклама / Ads
0| 5935 |23.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Да стартираш първа работа: мисията възможна

.
Източник: БГНЕС
Процесът на намиране на първа работа след завършване на училище или университет може да бъде фрустриращ и изпълнен с неяснота. На моменти може да се обезкуражим и да създадем представата, че е прекалено трудно поради липсата на опит. 
 

Ключов помощник в тази ситуация може да бъде преглеждане и откриване на примерна автобиография, която да ви помогне да направите първите стъпки в професионалното си развитие. 

 

В случай, че все още ви липсва опит и сте в началото на кариерния си път, можете да впечатлите вашите бъдещи работодатели чрез следните подходи:

 

Включете във вашето CV информация за извънкласните дейности, доброволчески каузи и гражданска активност, които биха демонстрирали на професионалистите, занимаващи се с подбор, че вие сте активен и мотивиран млад човек. Например, ако сте участвали в клубове по интереси в училище, в неправителствени организации в университета или сте били активна част от локални или национални каузи. 

 

Опишете стройно и без излишни детайли как точно сте участвали в тези активности, какво сте извършили и какви умения са ви помогнали да придобиете. По този начин професионалистите, които се занимават с подбор за работната позиция, за която кандидатстване ще успеят да си изградят впечатление какви хора сте и с какви умения разполагате на този етап от живота си. 

 

В случай, че идвате от професионална паралелка или специалност в университета, добавете специализираните знания и умения, които сте придобили в процеса на обучението си. Добавете най-важната информация, която би интересувала вашия бъдещ работдател без да влизате в дълги описания, които не са релевантни на позицията. 

 

Фокусирайте се върху силните си страни, докато изграждате вашата първа професионална автобиография. За целта можете да използвате шаблон за cv, който е подходящ за работната позиция, за която кандидатствате. Не забравяйте, че всяка позиция е различна и изисква индивидуален подход от страна на кандидатите, ако искат да бъдат назначени. В случай, че кандидатстваме за оперативен счетоводител структурата на CV-то е различна, отколкото ако кандидатстваме за учител, например. 

 

Вашите автобиография и мотивационно писмо са стъпките, които ви делят от успешния професионален старт. Особено с високия брой безработни, които доближават 22,000 души в България през септември 2023 г., за всеки от нас става все по-важно да се подготви подобаващо за процеса на кандидатстване.

Не забравяйте, че първото впечатление е ключово! Важно е да подготвите качествена автобиография и да бъдете проактивни в търсенето на работа. По този начин ще увеличите шансовете си да бъдете забелязани от работодатели, въпреки липсата на опит. Дори най-великите мениджъри и предприемачи са започнали своя професионален път от мястото, на което се намирате вие - без опит и търсещи първи стъпки в кариерата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6973 |20.10.2023 Билки за подмладяване и традиционни занаяти в Шри Ланка . 0| 5324 |20.10.2023 Еволюцията на европейския спорт: нови тенденции, превзели континента . 0| 5549 |19.10.2023 Стартира изграждането на мащабен HOLIDAY PARK с офис пространство в столицата . 3| 6189 |19.10.2023 За тези, които се отказват от пътуването си в Йордания или Египет: Туроператорите няма да възстановяват пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads