Реклама / Ads
0| 6971 |20.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Билки за подмладяване и традиционни занаяти в Шри Ланка

.
Шри Ланка е многолика – природа, вълшебни билки, традиционни изкуства. Тя е изключително зелена. Тук растат различни видове дървета, от които се правят от уникални мебели и статуетки до дребни сувенири. Традиционни са и дървени маските, за които местните вярват, че ги предпазват.
 

Отбиваме се в най-старото ателие на острова, където ни показват уникални произведения от дърво и ни разказват за различните дървета. Всяко от тях си има предназначение – от тиковото дърво и махагонът се правят мебели, кокосът е за чинии и други съдове, а абаносът – за специални сувенири. То е и най-скъп. Самото дърво е много тежко. Черният цвят се изважда от сърцевината.


.

Любопитно е рейнбол трий, или дърво дъга. От него се правят различни естествени багрила, с които се оцветяват дървени маски. Ако смесите дървото с гореща вода, става червено. Една капка лимон го превръща в лилаво, а с по-голямо количество в жълто. При добавяне на различни примеси се получават над 10 цвята.

Маските са традиционни за Шри Ланка и се поставят в дома за защита или с определено послание. Оцветяват се ръчно и с естествени багрила. Има и фабрични бои, които са по-ярки.

 

Друга традиция, която ревностно пазят на острова, е ръчното рисуване на картини и шалове с восък. Процесът трае две седмици и се използват само естествени багрила. Картината, която ще бъде положена на шала, първо се рисува на лист. После се пренася на парче памук или коприна. Изисква се голямо търпение и стабилна ръка. Започва се с най-светлия цвят и се всеки етап се запечатва с восък. След това се изварява, а резултатът е зашеметяващ.

 

Заради подправките от Шри Ланка са водени не малко битки. Най-ценна е била канелата. Днес се използват не само в кулинарията, но и за лекарства и козметика.

Сандаловото дърво е естествена паста за зъби, убива бактериите и помага при лош дъх. Ако добавите масло от сандалово дърво към крем за лице, изглажда проблемна кожа и видимо подмладява. Качественото масло е много гъсто, като мед.

 

Можете да си приготвите и изключително полезен чай - към черен чай се добавя джинджифил, кардамон и канела. Имайте предвид, че канелата смъква кръвното.

 

Цитронелата освен подправка, е естествен репелент срещу комари. В Шри Ланка листата стават много големи. За да си направите репелент се добавя канела и масло. Ако се разреди с вода, може да се измие пода вкъщи и да предотврати появата на паяци и мравки. Също е и ароматизатор, тъй като ароматът е много приятен.

 

На базата на куркума се прави и крем за обезкосмяване. Напълно естествен, не изгаря кожата и не боли.

 

Лечението в Шри Ланка е на основата на Аюрведа, като се лекува коренът на проблема. Повечето им мазила и лекарства са на базата на билки.

 

Интересно за Шри Ланка е как се организират сватбите. Младите се женят, ако хороскопите им съответстват. Трябва да има поне 50% съвместимост. Първо се прави хороскоп и след това се решава кой за кого да се омъжи. Дори във вестници се публикуват обяви, че момче с такава професия и хороскоп търси момиче. Младите се виждат буквално на сватбата. Мъжът издържа семейството, но и булката трябва да има зестра. Няма многоженство. Дори и при местните мюсюлмани, тъй като законът не го разрешава. Не е проблем младите да бъдат от различните групи, но тамилите са по-затворени и се женят само в тяхната общност.

 

В градовете е малко по-различно, много бракове са и по любов, но е нарушаване на традицията и не се гледа с добро око.

 

Едно от местата, които трябва да посетите на острова е Кралската ботаническа градина Пераденя. Намира се близо до Канди, централния град на Шри Ланка. Градината преживява доста трансформации през годините. Историята й можете да гледате в Професия турист.

 

В градината има изобилие от растения, храсти, огромно поле, както и къща на орхидеята. Тук има двоен кокосов орех, донесе от Сейшели, гигантски бамбук, който достига до 40 м височина и 25 см дебелина на стеблото. Средната скорост на растеж е 30 см на ден. Представете си колко бързо.

 

Преминаваме през цветна градина, за да стигнем до къщата на орхидеите. Феерия от цветове завладява погледа. Организирани в различни форми и арки, цветната градина е истинска фантазия.

 

Най-притегателната точка за посетителите е къщата на орхидеите. Тук са събрани десетки видове орхидеи, така красиво нацъфтели, че не можем да спрем да им се наслаждаваме. Разходката в тази градина определено ни зареди с цветни емоции и е наслада за сетивата.

 

Вижте всичко това в Професия турист или изживейте с програмите на ЕКВАТОР

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5324 |20.10.2023 Еволюцията на европейския спорт: нови тенденции, превзели континента . 0| 5547 |19.10.2023 Стартира изграждането на мащабен HOLIDAY PARK с офис пространство в столицата . 3| 6188 |19.10.2023 За тези, които се отказват от пътуването си в Йордания или Египет: Туроператорите няма да възстановяват пари . 3| 4493 |19.10.2023 Мъск обмисля да премахне платформата X от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads