Реклама / Ads
3| 5460 |15.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Статутът на земята отлага екопроектите в енергетиката

.
Временната забрана за приемане на заявления ще бъде предложена от МОСВ Източник: Вяря Йовева
Необходимостта от промяна на статута на земята е една от причините да бъдат отложени временно екопроектите, свързани с изграждането на алтернативни енергийни източници.
 

Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че Министерството на земеделието ще внесе предложение за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи, с което да бъде забранена промяната на статута на земеделски земи от първа до четвърта категория с цел да се изграждат обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Минисър Найденов каза още, че на среща с министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков вчера са се разбрали да бъде временно преустановено приемането на документи за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници за срок от 6 месеца.

През това време ще бъдат разгледани постъпилите до момента искания, които са за изграждане на фотоволтаични и вятърни централи за около 12 000 мегавата.

Временната забрана за приемане на заявления ще бъде предложена от МОСВ и трябва да бъде одобрена с акт на Народното събрание.

Причината за исканата промяна е, че до момента близо 500 заявления са подадени в Министерство на земеделието и храните за промяна на статута на земеделска земя за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Става въпрос за искания за промяна на статута общо за около 7500 дка земеделска земя, предимно от първа до четвърта категория, уточни министър Найденов и допълни, че това е най-плодородната земя.

Няма опасност от спадане на инвеститорския интерес за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) у нас, каза от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Мартин Димитров от своя страна коментира, че национален план за това трябва да бъде въведен в рамките на няколко месеца още тази година, като е важно какви ще са критериите в него. Според синия лидер трябва да има състезание между инвеститорите и така да печелят най-добрите проекти. Ако се върви към тази временна забрана, тя трябва да бъде дефинирана за период и да се указва точно кои проекти обхваща, допълва Димитров.

Според екоминистъра няма такъв план и той се разработва тепърва, но се очаква да бъде готов в рамките на тази година. В него ще се очертаят териториите и зоните, в които инвеститорите със сигурност могат да стартират своята дейност. В рамките на плана ще се извърши екологична оценка, съвместима с Натура 2000 и оценка на ефекта върху околната среда.

По думите й тук стои и проблемът, че от гледна точка на сигурността на електроразпределителната мрежа, не е допустимо да има повече ВЕИ.

До септември 2008 година са одобрени около 800 вятърни генератора само в района на Калиакра. За последните 4-5 години са одобрени 4716 вятърни генератори, от които около 1600 са в територии защитени от Натура-2000.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4967 |14.01.2010 Държавата трупа борчове, бизнесът си иска парите . 1| 4781 |14.01.2010 България отличник по бюджетен дефицит в ЕС . 0| 5189 |14.01.2010 НСИ отчете най-ниска инфлация от 10 години . 0| 4817 |14.01.2010 Депутати дават бюджет 2010 на съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads