Реклама / Ads
0| 3097 |12.06.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Светослав Глосов: Не може строителният бранш да се отъждествява с тези ”крадливи фирми”

.
Светослав Глосов
”400 строителни фирми са прекратили своята дейност от началото на 2022 година, отписвайки се от Регистъра на строителните фирми”. Това каза пред БНР инж. Светослав Глосов, почетен председател на Камарата на строителите в България, бивш председател на УС на АПИ.

По думите на инж. Глосов разследващите органи в държавата вече повече от година са имали време да кажат кои са тези фирми, т.нар. акули в бранша, за които се твърди, че са били на върха на олигархичната пирамида, в която са потъвали парите за инфраструктурното развитие на България.

 

"Не са само тези 8 или 20 фирми в бранша, 6000 са всички и това обвинение (крадливи фирми - б.р.) е обида за строителите. ... Сигурно още 500-600 фирми ще отпаднат до края на годината, ако се продължава по същия начин. Не може строителният бранш да се отъждествява с тези 8 или 20 "крадливи фирми", както ги наричат", почерта почетният председател на Камарата на строителите в България.

 

"За да започне изпълнението на една обществена поръчка, понякога са необходими 2-3 години, процедурите са дълги, обжалвания и т.н. Т.е. строителите са принудени да работят на цени, които още със започването - голяма част от тях вече не са актуални. ... 40-50 на сто е средният процент на поскъпване на строителните материали. Не говоря за труда, който също поскъпва, а целта на държавата е да изравни доходите на българските работници с тези в Европа. Това няма как да се случи, ако ти работиш на цени, които са от 2-3 години назад", обясни той и уточни, че в предложената актуализация на бюджета не са предвидени средства за индексиране на цените:

 

"Говореше се, че ще бъдат индексирани цените на строителни работи, извършени след 30 юни 2021 година. министърът на финансите Асен Василев в едно свое изказване каза, че това ще се случи за видове работи, които ще се изпълняват след влизане в сила на закона (промените в Закона за обществените поръчки - б.р.)".


Инж. Светослав Глосов съобщи, че има много обществени поръчки, които се обявяват в момента, но няма кандидатстващи за тяхното изпълнение фирми заради заложените цени в тях: "Голяма част от фирмите работят на загуба, защото трябва да изхранват работниците. Вероятно ще има нови фалити, ако не бъде решен въпросът със Закона за обществените поръчки, методиката за индексирането на цените и времето за индексиране. Това трябва да стане много бързо. По наши изчисления около 500 млн. лева са необходими за индексиране на тези цени".

 

Държавата дължи милиарди на строителния бранш, изтъкна той и уточни, че не става дума само за пари за пътища. Глосов посочи, че от Камарата на строителите в България са в готовност да се включи в протеста на работодателските организации на 27 юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4257 |08.06.2022 Невероятни факти за слот машините, които може би не знаете . 0| 3407 |26.05.2022 Ръстът на Българската икономика може да се забави заради Руската инвазия . 0| 4410 |20.05.2022 Експертът Никола Янков: ”Лукойл” може да преработва и неруски петрол, обратното е лъжа . 0| 11410 |20.05.2022 Посланикът на Азербайджан със спасителен пояс: Възможен е нов газопровод под Черно море
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads