Реклама / Ads
0| 5060 |09.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайчо Трайков: Не е време за национализация на ЕРП-тата

.
Трайчо Трайков
В момента не е приоритет на държавата да се национализират електроразпределителните дружества (ЕРП). Това каза в ефира на bTV министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
 

Според Трайков за национализация може да се говори само при наличието на две хипотези:
- ако държавата намери 2 млрд. лв., за да си ги върне обратно ЕРП от частните компании,
- държавният енергиен регулатор (ДКЕВР) да им отнеме лиценза.

Без съмнение министър Трайков би трябвало да е най-компетентен по темата в сравнение с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков, който също се намеси в спора, като привика във ведомството си шефове на ЧЕЗ, EVN и ЕОН.

Боросив, който се закани да се разследват ЕРП-тата, се оказа неинформиран за това, че министър Трайков още през януари е договорил с частните електроразпределителни компании да внесат в бюджета една трета от дивидента си за миналата година - толкова, колкото е държавното участие в тях (държавата държи по 33% от капитала им).

От своя страна шефовете на ЕРП обещали, но преди това трябвало да се гласува от акционерите в трите компании. Досега обаче компаниите не са отчислявали дивидент, защото по документи печалбата е влагана в инвестиции, което пък е записано като условие в приватизационните договори.

Вицепремиерът Дянков също беше неподготвен, когато покани на разговор вчера шефовете на ЕРП. Срещата бе закрита за медиите, а от финансовото ведомство посочиха, че тя е имала работен характер. От представители на ЕОН се опитаха да внесат известна яснота по спора с цената на тока. Представител на компанията обяви пред БТА, че дружествата вече са официално запознати с позицията на държавата по обсъжданата тема за изплащане на дивидент от печалбите им. Но официално тяхната позиция щяла да бъде оповестена днес.

По думите на министър Трайков темата за инвестициите на ЕРП е актуална, но не се знае доколко те са реализирани. Предстои да бъде извършен одит от ДКЕВР на всички електроразпределителни дружества, НЕК и всички държавни обекти, които получават, подчерта той.

Според Трайков трябва да се търси виновника, но тъй като решенията са вземани от регулатора и държавната част от енергетиката, там има много хора, които трябва да се притесняват, подчерта той.

Трайчо Трайков е категоричен че освен цената, на която НЕК получава и продава електричеството, има и много въпросителни около цената на въглищата, добивани в нашите централи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5534 |19.03.2010 Трайков: Да дадем шанс на проекта "Белене" . 16| 5347 |20.02.2010 Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" е огромна сделка . 37| 5911 |19.02.2010 Трайков: Русия финасира "Белене", за да не загубим темпо . 1| 4803 |15.01.2010 Губим парите от ЕС, ако не ги харчим навреме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads