Реклама / Ads
1| 4810 |15.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Губим парите от ЕС, ако не ги харчим навреме

.
България може да загуби голяма част от полагащите й се пари от Европейския съюз, ако не ги усвоява рационално и навреме. За това предупреди Жан - Мари Сейлер, ръководител на генерална дирекция „Регионална политика" на ЕК, цитиран от БНР.
 

По думите му това може да се случи, ако страната ни не ускори сключването на договори по европроекти. По думите на Сейлер, България е на последно място по сключването на договори по проекти и намиране на бенефициенти. Като пример шефът на дирекция „Регионална политика" даде програмите „Транспорт" и „Околна среда".

Като член на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка, Сейлер е категоричен, че ако България не усвоят навреме отпуснатите средства, ЕК просто ще си ги взиме и ще ги върне на европейския данъкоплатец, посочи той. И припомни, че много държави вече са пострадали заради това правило.

По-рано днес за проблеми с плащанията призна и Юлияна Николова, секретар на съвета за управление на средствата от Европейския съюз.

Николова цитира част от оценките на генералния директор на дирекция "Регионална политика" в ЕК Дирк Анер към финансовия министър Симеон Дянков. По думите й от него става ясно, че „сме добре с договарянията, но не сме добре с плащанията".

Николова добави, че проблемът не е толкова във физическото изпълнение на проектите, а по-скоро в капацитета на бенефициентите да се отчитат и органите, които отчитат техните разходи, бързо да ги придвижват към исканията на комисията за плащане. И в тази насока ще бъдат предприети мерките оттук нататък, посочи Юлияна Николова.

По повод предположенията, че тя е една от възможните кандидатури за поста еврокомисар в случай, че Румяна Желева не бъде одобрена, Николова заяви, че всякакви коментари преди да стане ясно окончателното решение не трябва да бъдат публични. В момента тя не мисли в тази посока, а няма и основания, които да я карат да мисли това, каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4968 |14.01.2010 Държавата трупа борчове, бизнесът си иска парите . 0| 5354 |05.01.2010 От днес НЗОК разплаща парите на джипитата . 3| 5521 |21.12.2009 Отлагат европарите за фермерите за догодина . 2| 5256 |14.12.2009 Отпускат парите на животновъдите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads