Реклама / Ads
15| 5919 |15.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков доволен от сделката за „Кремиковци”

.
Министър Трайчо Трайков е доволен от продажбата на "Кремиковци" и е оптимист за бъдещето на предприятието.
 
К
омбинатът беше купен от регистрираната преди месец фирма „Елтрейд къмпани“, собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, която беше единствен участник в търга.Трайков съобщи, че вече се е срещал с представители на купувача, които са му разказали за плана си за комбината. "Оптимист съм, че от тази сделка ще излезе нещо хубаво”, каза министърът.

„Вече мисля, че не е тайна за никого коя индустриална и финансова група придоби активите на комбината, така че не става дума за един 26-годишен мъж – човекът е упълномощен от групата си да движи този въпрос“, обясни Трайков.
Той посочи, че новият собственик на "Кремиковци" е "Елтрейд къмпани" ЕООД, която е свързана с фирма "Надин" и е подкрепена финансово от Първа инвестиционна банка.

Първа инвестиционна банка пък официално призна, че е финансирала изцяло сделката за "Кремиковци".Банката е предоставила мостово кредитиране "до пълния размер на сделката на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" ЕООД – фирмите "Надин Металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД.

Според Трайчо Трайков важното е, че служителите ще получат дължимите си заплати, държавата ще получи 80 млн. лева, които ще влязат в НАП и в бюджета.

"Важното е, че се слага край на агонията в Софийското поле. 80% от площадката ще се изчистят и ще имаме едно действащо предприятие, отговарящо на всички екологични норми и което ще има около 1000 работници”, посочи той.

По-рано днес стана ясно, че в Българската банка за развитие (ББР) са преведени 284 399 500 лева за обособената част на „Кремиковци” от компанията купувач „Елтрейд къмпани” ЕООД. Това съобщи синдикът на комбината Цветан Банков.
Общата стойност на сделката е 316 000 000 лева, но при плащането компанията трябваше да си приспадне внесения задатък от 31 600 500 лева за участие в явния търг на 12 април.

Крайният срок за внасяне на сумата по обособената сметка на комбината в ББР беше 18 април. Още след търга управителят на „Елтрейд къмпани” Лъчезар Варнаджиев обеща, че цялата сума ще бъде преведена в срок. Компанията беше единственият кандидат за покупката на „Кремиковци”, който се яви на търга. Преди това пък бяха направени три публични продажби, които се провалиха поради липса на интерес. Така първоначално обявената цена на комбината падна с близо 45%.

По закон сега синдикът трябва да подготви цялата документация по проведената тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд с молба да бъде издадено постановление за възлагане на имуществото на „Елтрейд къмпани”. Според Банков постановлението е огромен документ от над 1000 страници, който изисква продължителна работа. Затова според него окончателното възлагане на имуществото няма да стане до края на месеца.

На мястото на завода ще бъде изграден високо-технологичен енергиен парк. Преди това земята под комбината ще бъде рекултивирана. В рециклирането на производствените мощности като подизпълнител ще участва и фирма „Надин” АД, която е била консултант на купувача по сделката за придобиване на бившия металургичен комбинат.

От всички спрели заводи може да се извади около 1 млн. тона скрап, обясниха експерти. Площта, върху която се намират мощностите на „Кремиковци”, възлиза на повече от 20 000 декара. Идеята върху територията на комбината да се издигне модерен бизнес парк не е нова. Главният архитект на София Петър Диков още миналата година предложи там да се разкрият високотехнологични производства и да се построят нови офиси. Тогава той коментира, че постепенно „Кремиковци” ще се превърне в един от най-атрактивните райони на столицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5527 |12.04.2011 Тр. Трайков: Нямам намерение да загивам . 3| 5850 |07.04.2011 Шматко и Трайков мълчат за "Белене"? . 3| 5379 |07.04.2011 Тр. Трайков: Цената за "Белене" не е обсъждана в Москва . 78| 6019 |05.04.2011 Мегаскандал в енергетиката; Трайков уволни Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads