Реклама / Ads
7| 4752 |15.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков настоява за Козлодуй

.
Трайчо Трайков
Министърът на енергетиката Трайчо Трайков заяви пред журналисти в Брюксел, че България може да реши да изгражда нова ядрена мощност в Козлодуй, вместо да строи "Белене".
 

Той определи това като "възможен резервен вариант", предаде БНР.

Трайков присъства на започналата извънредна среща за ядрената енергетика в Евросъюза. Министърът нарече това разумен компромис между въпросителните около сеизмичния риск в Белене и поетите от страната ни ангажименти.

Ангажирали сме се да платим реактор на "Росатом".От там твърдят, че той е почти готов, защо да не го поставим в Козлодуй, попита риторично Трайчо Трайков.

Той добави, че според анализите първата копка там може да е факт само след 15 месеца, но уточни: този вариант е резервен, българското правителство засега не го обсъжда с партньорите и все още е фокусирано върху сегашната рамка на взаимоотношения с тях.

На днешната среща Трайчо Трайков очаква да се обсъжда най-вече безопасността на реакторите с кипяща вода, като тези в японската Фукушима, а нашите в Козлодуй са от друг тип. Те работят с вода под налягане. "Козлодуй" е мощност, на която ние много разчитаме, в която е инвестирано много, която е по-проверявана от повечето централи в Евросъюза, каза още Трайков преди срещата. Той не изключва възможността започналият дебат за сигурността на ядрената енергетика да наложи евентуални допълнителни инвестиции в безопасността на новите проекти като "Белене", но е убеден, че това ще е за добро.

Трагедията в Япония няма да е причина да се откажем от АЕЦ „Белене", заяви премиерът Борисов в парламента.Той уточни, че бъдещата АЕЦ ще бъде оценена по отношение на сигурността.Бъдете убедени, обърна се той към депутатите, че нито Франция, нито Германия, нито САЩ и дори Япония, няма да си затворят ядрените централи.

Frognews.bg
припомня,че по рано днес европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ "Белене" в България трябва да бъде преразгледан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6133 |15.03.2011 Йотингер подкрепи Трайков за проекта "Белене" . 19| 6014 |13.03.2011 Росатом: Не преговаряме за цената; Тр. Трайков е неточен . 18| 5090 |13.03.2011 Тр. Трайков: Не можем да се споразумеем с Русия за Белене . 34| 5512 |12.03.2011 Тр. Трайков: Няма вариант България да остане без ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads