Реклама / Ads
58| 6534 |01.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: Сега ще се види живеем ли в законова страна и в пазарна икономика

.
Трайчо Трайков
Не издържим ли някой от тези два теста, значи имаме сериозен проблем; в либерализиран пазар не би трябвало отсъствието на един играч да повлияе върху ситуацията, няма хипотеза горивото да не стигне!
 

Лукойл авиейшън е отговорникът за керосина, обяви по БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Цялата ситуация е допусната от хора, свързани с някаква корпорация, не с правителството. През последните часове помагаме на Лукойл авиейшън, която е холандска компания и има изключителен договор с всички летища. В 9 часа имало среща на работната група, за да се проследи най-актуалната информация, осведоми Трайков.

Всички министри имали ангажимент в ресорите си да спазват своите задължения, добави той.

Хипотеза да не достигне гориво няма, ако се появи, се знае кой е виновникът, отсече Трайков. Искаме график от компаниите, които имат ангажимент по закон и по договори да спазват задълженията си; отговорността е на тези, които трябва да спазват законите. Мечтая за времето, когато новина ще е когато някой не е спазил законът, а не обратното; искаме да направим една друга България, каза министърът. Това е тест дали живеем в законова страна и в пазарна икономика. Не издържим ли някой от тези два теста, значи имаме сериозен проблем, каза Трайков. Това е либерализиран пазар; не би трябвало отсъствието на един играч да повлияе, добави той и посочи, че това било като в медиите - ако спре БТВ, това не означавало, че хората ще спрат да гледат другите телевизии.

Всеки има ресор, с който да се справи, повтори министърът, без да отговори категорично въпроса има ли разнобой в кабинета. Правителството трябва да покрие цялото общество и икономика. когато някой вземе решение, всички трябва да го подкрепим и да се съобразяваме.

Аз почти нямам минуси, каза Трайков, отговаряйки на въпрос дали играе или не играе карти.

Имахме среща с руснаците миналата седмица за иска им за Белене; те имат срок през тази седмица да кажат как ще продължават. Смятам, че в сручая по-добре е двете страни да си получат сумата, без от нея да се вадят пари за юридически хонорари. В момента има арбитражен иск от Атомстройекспорт; но ако няма такъв, проектът би вървял по-гладко, поясни той.

Никой няма интерес най-голямата компания да спре да работи и да не плаща акциз, коментира Трайков.

По повод темата за шистовия газ в България и даденото разрешение за това на американска компания министър Трайков каза, че в България е в ЕС, който има най-строгото екологично законодателство. По отношение на този конкурс това законодателство е спазено до последната запетая; това проучване ще трае няколко години и ако се стигне до решение за добив, ще се направи ОВОС. Ако се случи да се намери газ и се стигне до промишлен добив, само от приходите от концесията една община би вдигнала приходите си от 10 до 20 пъти,каза Трайков и осведоми, че евентуалният бюджет на една такава община ще се мери с бюджета на морските ни курорти.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5837 |28.07.2011 Тр. Трайков: Има резервно гориво; цените не трябва да скачат . 29| 6613 |02.06.2011 Тр. Трайков: Злоупотребата с "Белене" е още по-голяма! . 19| 5621 |28.05.2011 Тр. Трайков: Имаме шистов газ за следващите 300 години . 3| 5588 |20.04.2011 Тр. Трайков: В държавата има правила, които трябва да се спазват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads