Реклама / Ads
10| 8497 |16.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Транснефт" не се отказва от „Бургас - Александруполис"

.
Акционерите в проекта „Бургас-Александруполис" не възнамеряват да се отказват от проекта. Това е заявил представителят на руския нефтен гигант „Транснефт" Игор Демин, съобщава ИТАР-ТАСС.
 

Изобщо не се обсъжда закриването на проекта, както и пренасочването на количеството нефт, което се планира да бъде транспортирано по този нефтопровод, към петролопровода Източен Сибир - Тихи океан (ВСТО-2)", каза Демин.По думите му на събранието на акционерите на „Бургас-Александруполис" на 17 февруари в Рим се планира да се обсъдят задълженията на България и Гърция по проекта.

България трябва да финансира проекта със 7,3 милиона евро, а Гърция - със 129 милиона евро.

Демин посочи още, че на събранието трябва да се обсъди въпросът за съкръщаване до минимум щатния персонал на компанията оператор Trans Balkan-Pipeline, максимално намаляване на административния персонал, а също договаряне на клаузи с контрагентите, които не изискват регулярни плащания.

По-рано днес стана ясно, че българската страна не е била уведомена официално за позицията на Русия за оттегляне от проекта "Бургас–Александруполис"- това заяви пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков.

"Нито писмено, нито по друг начин българската страна е уведомена", допълни министърът.По думите му това са обичайни ходове, които руската страна многократно е правила през последните години по различни проекти.

"Това е начин да се каже, че, ние, руснаците не сме доволни", допълни министърът.

Той припомни, че българската позиция е да се изчака оценката за въздействие върху околната среда на проекта, подготвяна от министерството на околната среда.

Сутринта  различни източници разпространиха твърдението, че властите в България, през чиято територия ще премине тръбата, все още не са съгласували проекта.

Руските участници в проекта –„Транснефт”, „Роснефт” и „Газпром нефт” – ще обявят прекратяване на финансирането на петролопровода Бургас-Александруполис, заявяват пред вестник ”Ведомости” три източника, близки до ръководството на „Транс Болкан Пайплайн” и неговите акционери. На практика проектът ще бъде спрян.

Утре в Рим ще се състои заседание на Надзорния съвет и среща на акционерите в компанията „Транс Болкан Пайплайн” – оператор на строителството на петролопровода "Бургас—Александруполис".

Властите в България, през чиято територия ще премине тръбата, все още не са съгласували проекта и не е известно кога ще го направят. Освен това петролните компании не са представили гаранции за доставките на петрол. Представителите на „Транснефт”, „Роснефт” и „Газпром нефт” са отказали коментар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5660 |31.01.2011 Маниатис: България да осъзнае важността на „Бургас- Александрополис” . 7| 6552 |01.11.2010 Бизнесът се отказва от стандарта "Стара планина" ? . 0| 4890 |13.09.2010 „Ню Юръп”: Проектът „Бургас-Александруполис” е блокиран . 1| 5575 |28.07.2009 Ройтерс: Новият финансов министър Дянков отказва помощ от МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads