Реклама / Ads
4| 5032 |10.01.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тревога в хлебопроизводството: Брашното прехвърли 1000 лв. за тон, солта стигна 1,60 лв.

.
Източник: БГНЕС
За първи път от години цената на тон брашно прехвърли 1000 лева. Опаковките също поскъпнаха, а движението в цената на солта е от 12 стотинки до 1.60 лева. Това притеснение изрази в ефира на БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 

„Ще оцелеят фирми, които са енергоспестителни, които имат модерно производство, които имат финансови запаси, които поддържат квалифицирана работна ръка, които имат сигурен пазар. Тъй като работим в ситуация на форсмажор, най-големия удар ще поемат малките квартални пекарни, които нямат финансови ресурси, за да покрият трупащи се загуби“, смята тя.

 

По думите й свиващият се бюджет за готови закуски ще се отрази неминуемо на малките производители, които имат точно определен асортимент.

 

„Хлебопроизводството и сладкарството са най-енергоемкият бранш в преработвателната промишленост. Хлябът се произвежда предимно вечер“, отбеляза Кукушева.

 

„Ако енергията се покачи в рамките на 400%, синьото гориво се покачи 500%. При нас двата енергоизточника са структуроопределящи за стойността на хляба“, обясни тя.

 

„Голямото количество реколта не определя цената на пшеницата, тя е борсова стока, а в резултат на пандемията и напечатаните пари има много свободни пари, които търсят стоки“, допълни Мариана Кукушева.

 

Според нея е мит заиграването с грамажа на хляба.

 

„Намаляването на грамажа с 20 до 50 грама едва ли би могъл да реши въпроса с декапитализацията на съответният хлебопроизводител“, коментира тя, като не отрече, че има и такива опити.

 

Въпреки всичко Мариана Кукушева остава песимист, че браншът ще оцелее 100% под напора на високите цени.

 

Тя припомни предложението да бъде въведен 9% ДДС за всички храни у нас: Потребителят заслужава тази социална стъпка“.

 

По-скъпият газ повлече след себе си и хляба. Цената му не спира да се покачва стремглаво. Прогнозите са скокът да се задържи. В момента за 700 грама плащаме около 1,40, а килото удря 2 лв.

 

За времето, когато хлябът струваше едва 0,15 лв. и как се повишиха цените му, четете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7036 |20.11.2020 Сдружение бие тревога: Депутати опитват да налеят държавни пари в нова схема като ”Хелп карма” . 3| 7591 |17.07.2017 Брюксел бие тревога: Повишете възрастта за пенсиониране, нямате пари . 2| 6519 |17.08.2013 "Гардиън": Тревогата за имигрантска вълна от България и Румъния е преждевременна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads