Удар по джоба: Европейците да ни дишат прахта! Водим ги с две обиколки по цена на сиренето и кашкавала
Ударът по джоба на българина се усеща за какво ли не – олиото поскъпна, хлябът и той, зеленчуците скочиха. Сега сиренето и кашкавалът да не останат по-назад. И ако доскоро със 100 лева почти пълнехме пазарската кошница, то днес тя е наполовина празна.
За октомври българските потребители плащат почти двойно повече за млечни продукти от средното на щандовете в големите европейски магазини, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.
Скокът в цената на млечните продукти през последните седмици е отразен и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Само за броени дни на едро цената на кг кашкавал се е увеличила с 20 ст., а цената на кг сирене – с 15. А от края на лятото досега скокът е още по-осезаем. Изчисленията сочат, че само за година най-търсените млечни продукти на едро са поскъпнали със средно 10-15%. И по борсите килограм кашкавал вече минава 12 лв., а сиренето – 7,70. Над 2 лв. вече плащаме и за пакетче от 125 грама масло на едро. Бабите ни и прабабите ни, които сами са си произвеждали сиренето и кашкавала, сигурно би ги блъснала главата от тези цени.
Още в края на миналия месец от Фрог отбелязахме, че цените на сиренето и кашкавала у нас са на път да достигнат до Космоса. Е, това не беше шега… Само за няколко седмици още по-голямо поскъпване на щанда виждаме при сиренето, кашкавала и маслото.
Според експерти положението няма да става по-розово. Така сиренето и кашкавалът могат да изчезнат от трапезата на българина.
Веселка Иванова
Моля, подкрепете ни.