Реклама / Ads
0| 6325 |13.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Василев: Няма да има драстични движения в цените на тока за бита

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Виждаме неоправдани увеличения при определени търговци за ден-два, след което всичко се успокоява, като това е синхронизирано с организирано медийно отразяване, коментира пред БНР вицепремиерът Асен Василев по повод на масовото закупуване на олио и опашките за бензин преди това.
 

„Имаме информация, че подобни акции се подготвят с брашното, със захарта. Това са едни медийни истерии, които се организират, без да има никаква база.“

 

Има запаси на слънчогледово семе за 4 години, даде пример Асен Василев.

Относно критиките на ГЕРБ за посредници в покупката на зърно за Държавния резерв

 

Асен Василев уточни: „Зърното се купува на борсата. Посредници няма. Борсовият механизъм е най-прозрачният механизъм да се купи това зърно.“

 

По думите му най-важно за правителството е да се подсигури продоволствието до реколта 2023.

 

В момента в България има около два пъти повече зърно, отколкото ни трябва и има много голям натиск всичкото това зърно да бъде изнесено, нищо да не остане в България, отбеляза Василев.

 

Според вицепремиера държавата е могла да реагира и „по-грубо“, като в Сърбия или Унгария, където износът е бил директно забранен.

 

„Трябва да може да се изнесат излишните количества зърно, но ако видим, че не може да се подсигури продоволствието, може би и ние ще тръгнем в тази посока“.

 

Няма нужда от удължаване на мораториума върху цените на тока. Регулаторът не вижда причина за вдигането им, посочи вицепремиерът.

 

ТЕЦ 1, 2 и 3 остават да работят, няма да се закриват мощности от тях, потвърди вицепремиерът относно мощностите в Маришкия басейн. По думите му ще има периоди от годината, когато няма да ги използваме.

 

„Ние си запазваме мощностите, можем да ги използваме, когато ни трябват.“  

Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ - това означава да заменим местен, наш си ресурс, с вносен, при който нито имаме контрол над цените, нито над сигурността на доставките, каза Асен Василев.

 

„Удължаваме живота на нашия ресурс.“

 

Така според Василев ще вървим „от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди това“.

 

„Атомната енергия няма как да е в Плана за възстановяване. В момента Министерство на енергетиката започна обследване как най-бързо да може да бъде построен още един реактор поне, най-вероятно в „Козлодуй“, тъй като там има готова площадка с ОВОС, има сглобен екип също така. Може би и втори. Ако го започнем 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030-а.“

 

„За да можем да вземем енергията и да я използваме, когато ни трябва, на нас ни трябва да бъде складирана“, заяви Асен Василев във връзка с бъдещото производство на батерии.

 

Поканени са всички големи производители на батерии, целият процес ще се ръководи от Европейската банка за възстановяване и развитие, така че „да няма игрички на местна почва“, отбеляза той.

 

„Със сигурност не сме склонни да преглътнем ако някой краде, да не бъде наказан“, каза още Асен Василев относно заявените през седмицата от депутата от ПП Александър Дунчев злоупотреби в системата на горите.

 

„Поне според регулатора няма да има драстични движения в цените на електроенергията за бита.“

 

„Специално за електроенергетиката ние сме много малко зависими от войната. Гориво за АЕЦ „Козлодуй“ има до 2025 г. Въглищата са си наш национален ресурс. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени.“

 

В момента 80 на сто от енергията се продава за ден напред, което прави пазара изключително непрогнозируем и скъп, подчерта Асен Василев.

 

С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „разкачим“ от пазара за ден напред, допълни той.

 

Има спестявания и буфери в бюджета, които да покрият разходите за бежанците от Украйна, преди те да бъдат възстановени. Към този момент не се пипат инвестиционните разходи, обясни вицепремиерът.


В момента разходите се изразяват в пълен пансион – нощувка и три хранения на ден. Не се предвижда да се дават средства в брой.

 

Василев изтъкна още необходимостта „да се огледат структурата и съставът на въоръжените сили и да се вземат тежки решения, които с десетилетия са били отлагани“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5742 |23.02.2022 IT сектора в България срещу Асен Василев: Не приемаме вдигането на осигуровките . 17| 7864 |16.02.2022 Стефан Гамизов: АЕЦ “Белене” няма да има, другари и другарки! . 0| 5189 |14.02.2022 Енергийното министерство: Сигнализирайте, ако нямате компенсация с новата сметка за газ . 1| 4009 |08.02.2022 Министър Проданов отчете двойно увеличение на чуждестранните туристи у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads