Реклама / Ads
1| 4797 |11.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Витошка“ 53-та в света по наеми на търговски площи

.
София Източник: Вяра Йовева
Столичният бул. „Витоша“ се нарежда на 53-то място сред най-скъпите търговски улици в света по наеми, сочи нова класация на консултантската компания за имоти Colliers.
 

Класацията потвърждава тенденцията за понижаване на позицията на „Витошка“ в световното подреждане през последните години.

Според подреждане на друга консултантска компания, Cushman & Wakefield (C&W), столичната търговска улица бе 22-та най-скъпа улица в света през 2005 г. Според същата компанията нейното място се понижи до 35-то за миналата година.

Проучването на Colliers сочи, че средните наеми на търговски площи на „Витошка“ към пролетта на 2009 г. са били 120 евро на кв. м на месец.

„Витошка“ изпреварва някои от търговските улици в локации като Лас Вегас, Филаделфия и Дубай.

На първо място Colliers класира 5-то авеню в Ню Йорк, която е най-скъпата търговска улица в света с наеми от 1 400 долара на кв. фут на година (15 070 долара на кв. м на година). Въпреки това наемите са се понижили с 250 долара на кв. фут за последната година. 5-то авеню е следвано от Шанз Елизе в Париж с 1 203 долара и Ръсел Стрийт в Хонгконг с 1 192 долара на кв. фут на година.

След продължителен период на покачване най-високите наеми на търговските улици почти във всички райони в света отбелязаха значителни спадове през последните 12 месеца, казват от компанията. Поради пониженото търсене на някои от най-известните имоти в света вследствие на глобалната рецесия наемите отбелязаха двуцифрени спадове, а в някои случаи се понижиха наполовина.

Въпреки че търговските обекти на най-престижните локации нямат почти никаква конкуренция, интересът на луксозните търговски марки към нови обекти не бе голям, като в някои случаи те смениха магазините си на известни търговски локации с по-малки магазини в други райони.

Сред най-засегнатите локации бяха финансовите центрове и градовете, зависими до голяма степен от туризма. За много от богатите, които усетиха рецесията, както и тези, зависими от бонусите в края на годината, луксозните стоки бяха едни от първите неща, от които се лишиха.

Много от търговските марки ще сметнат, че сега е подходящ момент да се разширят в нови магазини предвид големите намаления на наемите. Въпреки това от компанията предупреждават, че наемните понижения вероятно ще бъдат временни, тъй като предлагането на търговски площи на тези локации е ограничено.

Въпреки че в много страни се забелязва повишен интерес към по-евтини търговски стоки, търсенето на луксозни облекла и аксесоари със сигурност ще се възстанови, ако не през следващите 12 месеца, то скоро след това, смятат от компанията.

Формирането на значителна по размер средна класа в Тихоокеанския регион и в Централна и Източна Европа със сигурност ще продължи, макар и с по-бавни темпове. Това ще бъде една от тенденциите, която търговските вериги ще следят отблизо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14086 |09.06.2009 Ванкувър - най-добрият за живеене град в света . 1| 6347 |25.04.2009 10-те най-иновативни градове в света . 0| 8103 |13.04.2009 Белоградчишките скали отново на второ място в класацията за новите 7 чудеса на света . 2| 9931 |21.02.2009 Най-екзотичните пътешествия в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads