Реклама / Ads

14| 12509 |06.10.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Властта натоварва работещите с големи осигуровки, за да има за пенсии

.
Остри реакции предизвика новината, че максимлания осигурителен доход се вдига на 3000 лева. С това автоматично се вдига и таванът на пенсиите.

Вдигането на максималния осигурителния доход, а от там и на тавана на пенсиите, беше договорено между управляващите и синдикатите.

 

Бизнесът го нямаше, което стана повод за остри критики от работодатели.

 

В момента максималният осигурителен доход е 2600 лв. На него се осигуряват почти 148 хиляди души.

 

От 1 януари - става 3000 лева, което означава, че част от тези хора, както и работодателите им, ще внасят повече за осигуровки.

 

Например, ако заплатата е 3000 лв. - работникът ще внася с 55 лева повече на месец, а шефът му - със 75 лева.

 

Андрей е IT специалист. Заплатата му е над прага и новината, че чистият му доход трябва да спадне от януари догодина му се струва като нелогично послание на властта към секторите с висока добавена стойност за икономиката.

 

„Имаме нужда от нови кадри, от повече образование, а не съществуващите кадри да се натоварят с някакви данъци или каквото там може да се очаква",  посочва пред bTV  Андрей Младенов.

 

Той и колегите му в този сектор може да са от щастливците, чиито шефове изцяло ще компенсират увеличените осигуровки. За работодателя на Андрей допълнителната сума за година е шестцифрена.

 

Това, от една страна, ще ореже разходите за инвестиции в нови технологии и в обучение, а от друга - ще вдигне цената на предоставяната ай ти услуга.

 

„И се получава едно неприятно усещане, че взимаме от тези, които генерират висока добавена стойност, да свършим нещо , което не е било свършено в годините. Несъмнено българските пенсионери заслужават по-достойни старини, но сякаш не е това начина”, обяснява Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на БАИТ.

Увеличение на максималния осигурителен доход, автоматично увеличава тавана на пенсиите, който е „вързан” с него.

 

През 2019-та таванът трябваше да отпадне за новите пенсионери, но правителството реши да го остави. Като обеща да е по-висок.

Ходът на властта с увеличаване на максимума за осигуряване получи критики и сред икономисти - мярката била ненужна на фона три поредни години, в които бюджетът е на излишък.

 

„Т.е. пари има и на този фон отново за поредна година се прави опит да се повиши облагането на хората, които работят”, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

 

За първата половина на година работещите са внесли с 300 милиона лева повече от подоходен данък, и със 700 милиона – от осигуровки.

 

Работодатели критикуват властта, че ненужно натоварва работещите с по-големи осигуровки, за да реши проблеми в пенсионната система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 3961 |21.09.2018 Неработещите в България да връщат парите за образованието си . 3| 5302 |24.04.2018 Богомил Николов пред Фрог: Парното е системен проблем, който властта не иска да реши . 7| 9812 |16.03.2018 До няколко седмици властта разваля договорите с ”американските централи” . 0| 4465 |05.12.2017 3.7 млн. са работещите българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ