Реклама / Ads
4| 6233 |27.01.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Внасяме бармани от Украйна и Молдова

.
Политиците от Западна Европа далеч не са единствените притеснени, че от 1 януари т.г. отпаднаха ограниченията за работа на българи в Европейския съюз. Не по-малко загрижени са българските хотелиери и ресторантьори.
 


Опасенията им са, че изкушени от по-високото заплащане, сервитьори, бармани, готвачи, камериери ще тръгнат масово към Германия и Англия и ще оголят родния туризъм откъм кадри, пише Труд. “Колегите от Варна и Добрич са много притеснени, че няма да могат да намерят хора за летния сезон заради отварянето на трудовия пазар в цяла Европа”, изразява опасенията на бранша председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
 

За да запълни евентуалния кадрови вакуум, браншовата организация ще пише до министъра на труда Хасан Адемов с настояване България да издаде зелени карти за привличане на туристически кадри от Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. До 20-ина дни асоциацията ще има събрание, на което членовете  ще решат колко и какви работници ще им трябват.
 

“Младежи, които имат образование в сферата на туризма, биха желали да дойдат, тъй като заплащането у нас е по-високо. Вече имаме запитвания за платени стажове”, каза Рагин. Според него привличането на украинци и молдовци ще е най-удачно, защото знаят руски и с лекота ще обслужват руснаците, които са съществена част от клиентите по родните морски курорти.“Въпросът трябва да се реши в скоро време, защото преди да започнат работа, чужденците трябва да минат 2-месечно обучение спрямо изискванията на нашите хотели”, уточни шефът на браншовата асоциация.


Случващото се в туризма не е първият вопъл на бизнеса за привличане на вносни кадри заради липсата на професионалисти у нас. По време на строителния бум преди години работодатели дори пътуваха до Виетнам с цел да договарят местните да станат заварчици у нас. Кризата обаче сложи кръст на намеренията им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7242 |07.11.2013 Газова криза до часове заради Украйна . 3| 7453 |23.05.2013 Внасяме все повече плодове и зеленчуци . 0| 5108 |06.06.2010 "Нафтогаз Украйна" плаща на "Газпром"? . 1| 5096 |02.07.2009 Фериботният конфликт между Българи и Украйна ескалира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads