Реклама / Ads
0| 5846 |30.06.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Заболяване на щитовидната жлеза и симптоми

.
Източник: pexels.com
Щитовидната жлеза, органът с форма на пеперуда играе важна роля в ендокринната система на човека.
 

Тя се намира в предната част на шията и произвежда хормоните трийодтиронин и тироксин, които влияят на всички основни органи, процеси и системи в организма - храносмилането, обмяната на веществата, сърдечно съдовата дейност, контрол на теглото, функция на белите дробове, телесната температура, правилният растеж на мозъка, косата, кожата, ноктите, косата и процесите на стареене.

 

Когато щитовидната жлеза не работи правилно се наблюдават и промени в настроението и емоциите, чувство на умора и апатия, както и проблеми с паметта и депресия.

 

Всяка трета жена по цвета е засегната от заболяването хипофункция на щитовидната жлеза.

 

Статистиката говори, че при жените над 35 годишна възраст вероятността от заболяване на щитовидната жлеза е с 30% по-висока.

 

Жените са от пет до осем пъти по-склонни да развият проблем с този важен орган в сравнение с мъжете. Те са чувствителни към промени с щитовидната жлеза, тъй като тя помага и за регулиране на месечния цикъл.

 

Хипотиреоидизмът (намалена функция на жлезата) и хипертиреоидизъм (повишена функция на жлезата) могат да причинят болезнена и нередовна менструация и да доведе до по-трудно забременяване.

 

Естествено жените след 60 годишна възраст са изложени на по-голям риск от развитие на проблеми с щитовидната жлеза в сравнение с другите хора, но това не означава, че не се появява на всяка възраст.

 

Симптоми при хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм
 

За да се синтезират хормоните на щитовидната жлеза е нужен йод, който се получава от храната. Тиреоглобулинът е белтък, който усвоява йода от кръвта и чрез него синтезира хормони, които отново отделя в кръвообращението. Хормоните се синтезират под действието на ензима тиреопероксидаза. Функцията на всички ендокринни жлези се регулира от хипофизата и хипоталамуса. Единия от хормоните, отделян от хипоталамуса, е тиреотропин освобождаващ хормон, който стимулира отделянето на тиреостимулиращ хормон от предния дял на хипофизата. Под въздействието на TSH, щитовидната жлеза произвежда трийодтиронин и тироксин.

 

●     Хипотиреоидизъм - това е, когато има недостатъчно производство на хормоните на щитовидната жлеза  T3, T4. Води до забавяне на метаболизма, което води до наддаване на тегло и забавяне на сърдечния ритъм. Други симптоми са - умора, отпадналост, чувствителност, сънливост и чувствителност към студ, нарушение на паметта, липса на концентрация, забавяне на мисловния процес, суха кожа, отоци, констипация, обилен месечен цикъл, депресия, косопад и чупливи нокти.

 

●     Хипертиреоидизъм - това е когато жлезата е със свръхпроизводство на тиреоидни хормони. Симптомите са загуба на тегло заради забързан метаболизъм, нервност, раздразнителност, емоционална напрегнатост, изпъкване на очните ябълки, треперене на ръцете, диария, чувствителност към топлина, нередовен месечен цикъл, липса на цикъл, безсъние, учестен пулс, мускулна слабост и тремор.

 

Тези всички симптоми изброени по-горе могат да бъдат следствие и от други състояния, не само от дисфункция на щитовидната жлеза, но определено не трябва да бъдат пренебрегвани. Контролните изследвания са изключително важни, дори жизненоважни.

Друг вид изследване е ехография на щитовидната жлеза, тъй като може да покаже какво заболяване е на лице.

 

 

Забързаният начин на живот, семейната анамнеза и други фактори допринасят за нарушения на щитовидната жлеза. Цялостната грижа за здравето може да редуцира тези симптоми. Поддържането на здравословни взаимоотношения също помага на жлезата, а обратното обикновено води до хроничен стрес и тревожност. Здравословната диета и редовната съобразена физическа активност са добра превантивна мярка.

 

Диетата, която би успокоила по естествен път симптомите на хипотиреоидизъм трябва да включва - йод, селен и цинк ( водорасли, риба, млечни продукти, яйца, бразилски орех, безглутенови зърнени храни, бобови култури и др.), витамин B (грах, боб, сусам, аспержи, риба тон и др.), пробиотици, преработени храни и кофеин и ограничаване на захарта.

 

При хипертиреоидизъм благоприятно въздействие имат бери плодовете, броколи, карфиол и други кръстоцветни зеленчуци, нетлъсто месо, витамин D, омега-3 мастни киселини, витамин А, Е, C и бета-каротин, калций, цинк и желязо. Добре е да се избягват храни със съдържание на йод.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3100 |29.06.2023 Мартин Димитров: Ниските данъци означават по-високи доходи за цялата частна икономика . 0| 5301 |29.06.2023 NEXT BASKET обявява стратегическо сътрудничество за фулфилмънт и доставки с логистичната компания euShipments . 5| 7901 |28.06.2023 Солена ли е рибата по Черноморието? . 1| 5101 |28.06.2023 С колко поскъпна красотата в днешни дни и можем ли да си я позволим?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads