Реклама / Ads
1| 5101 |28.06.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С колко поскъпна красотата в днешни дни и можем ли да си я позволим?

.
Източник: Pixabay
Според Националния статистически институт цените в бранша на фризьорството, бръснарството и козметичните услуги са скочили с 18,8% спрямо миналата година.
 

Проверка на ФрогНюз показа, че в студията за разкрасяване в София те варират според района. Ако говорим за района на Симеоново например, маникюр и педикюр под 50 лв. няма, като в повечето салони клиентите трябва да се джобят с по 10-20 лв. отгоре. В такъв диапазон вървят и фризьорските услуги, а в някои от салоните цените надхвърлят 100 лв.

 

В кварталите Люлин и Надежда обаче попадаме на малко-различни цени.

 

Услугата по оформяне и лакиране на ноктите на ръцете с гел лак в тези райони струва между 35лв. - 55 лв. Класическият педикюр върви в същия ценови диапазон. 

 

Цените на дамското подстригване в повечето салони вървят между 25 и 60 лв, в зависимост дали се включва сешоар и измиване на косата. Подстригването на мъже излиза доста по-евтино, между 10 лв. в най-евтините и 30 лв. в най-скъпите салони в тези квартали. 


.

Според Доротея Томова, която е козметик и собственик на салон за красота в София, поскъпването на тези услуги през последната година, година и половина е достигнало до 20%. 


Фризьорските услуги също са скочили с толкова, тъй като и там фирмите, които доставят консумативите и боите за коса са вдигнали драстично цените.


"Една от основните причини за поскъпването на цените в целия бранш е именно спекулативното покачване на цените от фирмите, които доставят консумативите. Голяма част от тях, които внасяха стока от Италия пък фалираха, а тези които останаха са много малко и работят на много високи цени", каза Доротея. 


"Скокът в цените на услугите за красота се дължи и на поскъпването на тока за фирмите и това направо ни съсипа", споделя козметичката.

 

"За последните две години парите за ток за фирмите са се покачили 3 пъти", обясни тя.


“Когато имаше отстъпки от държавата, те покриваха процент от цялото потребление, но тази мярка вече отпадна и сега ние си плащаме всичко. Представете си как се отоплява един салон, който е 100 кв. Освен това, ако той разполага с 5 звена, собственикът трябва да подсигури 5 заплати, плюс осигуровки”. 


"Наемите на помещенията, също са се вдигнали драстично", обясни Томова. 


"Въпреки, че различните салони за красота, предлагат различни цени, клиентите не трябва да се лъжат, че където е по-скъпо, услугите са по-добри. По принцип високите цени говорят за по-добро качество, но в момента в България нещата не стоят така. За да са спокойни хората, най-добре е да търсят своите козметици, фризьори и маникюристи само от препоръка на приятел или познат, друга гаранция не могат да имат", каза Томова.


.

Нели Павлова посещава салони за красота, като средно отделя по 150 лв. за разкрасителни процедури. През последната година обаче, цената на тези услуги драстично се повиши, което стана непосилно за моя джоб, сподели тя пред медията ни. 

 

“Затова започнах да редувам процедурите през месец. Единият месец пропускам педикюра и фризьора, но ходя на козметик и маникюр. Понякога разреждам на два, даже три месеца процедурите, според зависи колко съм спешна”. 


Въпреки това Нели оправдава увеличаването на цените на разкрасителните процедури, защото знае, че и цените на консумативите, токът и водата също са поскъпнали. 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4049 |20.06.2023 Токът за бита поскъпва от 1 юли. Вижте с колко . 6| 4377 |08.02.2023 Звучи ли като виц? Да, ама не! Пицата в България е поскъпнала с 37%, докато в Италия само с 10% . 5| 4254 |25.12.2022 20-те основни храни са поскъпнали с 45%, готов ли е българинът да се откаже от пържолите? . 2| 5330 |08.12.2022 И красотата на Мондиала превзе Катар, самба на терена и по трибуните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads